Financieel/Ondernemen
472443213
Ondernemen

Lichte stijging aantal faillissementen

In de bouw gingen afgelopen week de meeste bedrijven kopje onder.

In de bouw gingen afgelopen week de meeste bedrijven kopje onder.

Amsterdam - In de eerste 21 weken van 2020 zijn er 1.575 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er zestig meer dan in dezelfde periode van 2019. Het CBS spreekt over een licht stijgende trend.

In de bouw gingen afgelopen week de meeste bedrijven kopje onder.

In de bouw gingen afgelopen week de meeste bedrijven kopje onder.

In de week van 18 tot en met 22 mei zijn 85 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er zeven minder dan in week 20.

In de bouwnijverheid gingen afgelopen week de meeste bedrijven kopje onder, namelijk dertien. Dat waren er drie minder dan in de week ervoor. Onder de failliet verklaarde bouwbedrijven waren vijf eenmanszaken.

Ook de detailhandel heeft het zwaar. Afgelopen week gingen negen bedrijven failliet. Dat zijn er drie meer dan in de voorgaande week. In de specialistische zakelijke dienstverlening, waaronder juridische dienstverlening en architectenbureaus, waren acht faillissementen, een verdubbeling ten opzichte van een week eerder.

Effecten

Faillissementsexperts en curatoren verwachten dat de effecten van de coronacrisis op het bedrijfsleven pas dit najaar zichtbaar worden in de faillissementscijfers. Veel faillissementen die nu worden uitgesproken zijn door de ondernemer zelf aangevraagd. Die ziet zijn liquide middelen dalen, terwijl de kosten doorlopen en er nog geen zicht is op nieuwe omzet.

Ondernemers krijgen momenteel vaak uitstel van betaling van banken en vastgoedeigenaren. „Maar ze blijven geen cadeautjes aanbieden, het zijn bedrijven die ook gewoon winst moeten maken”, vertelde faillissementsexpert Robert Jan Blom eerder in deze krant. „Na een poosje zullen klanten toch aan hun plichten moeten voldoen, en als dat niet lukt zal de schuldeiser hun faillissement aanvragen.”