Nieuws/Financieel
472564
Financieel

PaperWise wint Next Entrepreneur 2015

Peter van Rosmalen (58) is met zijn bedrijf PaperWise vanmiddag uitgeroepen tot The Next Entrepreneur 2015, de prijs voor de meest vernieuwende en kansrijke starter van MKB-Nederland en Rabobank.

PaperWise maakt van landbouwafval papier en karton van hoogwaardige kwaliteit, maar met bijna 50 procent minder milieu-impact dan FSC-papier van houtvezels. Volgens de jury weet Rosmalen daarmee‘ zijn persoonlijke duurzaamheidsmissie succesvol te combineren met ondernemerschap’. De ondernemer, die een bedrag van 12.500 euro in ontvangst mag nemen, vond als vader en opa dat hij “echt iets moest doen voor de volgende generaties”.

India

Op reis in India was hem opgevallen dat er nauwelijks iets werd gedaan met de enorme hoeveelheden landbouwafval die beschikbaar is. Zo kwam hij op het idee om papier en karton te gaan maken in ontwikkelingslanden. Een uitgelezen kans om duurzaam te produceren terwijl de lokale gemeenschap daar ook de vruchten van plukt”, aldus Rosmalen.

Het papier en karton wordt gemaakt in India en Columbia en verkocht in Europa, zowel aan distributeurs als aan directie gebruikers als supermarkten. Dankzij voormalig werkgever Moon Packaging en een aantal oude klanten die meteen wilden afnemen, kon Rosmalen een vliegende start maken.

Finale

In totaal deden bijna 750 startende ondernemers mee aan de verkiezing. In de finale liet Rosmalen drie genomineerden achter zich:  Arjen van der Zee (PickThisUp – ritten combineren met bezorging van spullen), Lisanne van Zwol (Kromkommer – soep maken van gekke groenten) en Tessa Tippersma (Knetterzeep – zeep met funfactor voor kinderen).

Alle genomineerden stonden in onze rubriek Starter van de Week. Lees ze hieronder.