Nieuws/Financieel
47470
Financieel

Flexwerken niet populair

CNV-voorzitter Maurice Limmen.

CNV-voorzitter Maurice Limmen.

AMSTERDAM - Een ruime meerderheid van de Nederlanders ziet helemaal niets in een flexibel arbeidscontract.

CNV-voorzitter Maurice Limmen.

CNV-voorzitter Maurice Limmen.

Kiezers pleiten met het oog op de komende verkiezingen voor een socialere arbeidsmarkt die werknemers bescherming en zekerheid biedt. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van vakbond CNV dat vandaag wordt gepresenteerd.

Ongeveer 85% van de kiezers geeft aan liever een vast dan een flexibel arbeidscontract te willen. Opvallend is dat zelfs kiezers van liberale partijen zoals de VVD (77%) en D66 (87%) kiezen voor vast en zeker werk.

,,Een grote meerderheid geeft hiermee een heel duidelijk signaal af aan de politiek”, zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. ,,Er is veel onrust in de samenleving en dat heeft onder meer te maken met de problemen op de arbeidsmarkt. Veel mensen zitten nu in de flexibele schil en maken zich grote zorgen over hun toekomst.”

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat bijna 5,2 miljoen werknemers momenteel een vast contract hebben. De flexibele schil is de afgelopen jaren steeds groter is geworden. Er zijn nu 1,9 miljoen mensen met een flexcontract en nog eens 1,4 miljoen zelfstandigen. De verwachting is dat het aantal flexcontracten en zzp’ers de komende jaren alleen maar groter wordt.

Bovendien verdwijnen er steeds vaker banen vanwege digitalisering en robotisering, zoals het afgelopen jaar in de detailhandel en de financiële sector. Daardoor kwamen enkele duizenden mensen op straat te staan.

Volgens Limmen wordt het daarom tijd dat er verstandig beleid wordt gevoerd. ,,We merken, ook vanuit onze achterban, dat de meeste mensen klaar zijn met allerlei schijnargumentatie.”

De CNV-voorzitter verwijst naar de discussies over de verdere versoepeling van het ontslagrecht en het voorstel van werkgeversvereniging AWVN om de transitievergoeding te gebruiken voor scholing.

Over beide onderwerpen zijn duidelijke afspraken gemaakt in de Wet Werk en Zekerheid. ,,Het is dus niet de bedoeling om deze wet zomaar overboord te gooien”, aldus Limmen. ,,Er liggen een aantal serieuze problemen op tafel en daarover zijn we nu in gesprek met de werkgevers.”