Financieel/Geld

Kwart zet spaargeld weer op betaalrekening

Door Redactie DFT

Nederlanders doen dappere pogingen om te sparen, maar bij een kwart belandt het spaargeld binnen een maand weer op de lopende rekening.

Dat blijkt uit een steekproef van Direct Research in opdracht van ABN Amro. Het spaargeld van millennials gaat wat vaker terug naar de betaalrekening, een op drie boekt het binnen een maand weer terug tegenover nog geen kwart van de Nederlanders. Maar millennials proberen het tenminste, dat kun je van bijna een kwart van de 40-plussers niet zeggen.

Lees ook: Zes vragen over belasting op spaargeld

Een dikke meerderheid (80%) denkt zijn uitgaven wel onder controle te hebben maar tegelijkertijd analyseert maar 37% regelmatig zijn financiële situatie. Nederlanders schatten dat 20% van hun kleinere uitgaven een impulsaankoop is.

De gezamenlijke spaarrekening blijkt niet altijd even veilig voor ‘misbruik’. Zo koopt maar liefst de helft van de Nederlandse mannen kleding voor zichzelf met geld van de gezamenlijke rekening, tegenover 36% van de vrouwen.

kanunnik123979
07 okt. 2017 12:39

Sparen heeft voor mij, met schuld, geen zin. Beter is het om af te lossen, dan verdien ik te betalen rente over de schuld. Eens de schuld is afgelost, zien we weer verder hoe nog wat inkomsten te genereren. Veel zal het niet zijn. Overal zitten krappe marges op.

akemp0
04 okt. 2017 20:01

Voor ons als pensionadas valt er niet veel te sparen van wat er over blijft na de vaste lasten,zorgverzekering en eigen risico enz. betaald te hebben. Voor het eerst sinds jaren op vakantie geweest 300km van huis,en nu is het potje al weer leeg. Gelukkig hoeven we nog geen rente te betalen op onze gezamelijke rekening. Anders blijft er helemaal nx meer over.

pau
04 okt. 2017 19:27

Waaraan wordt het geld besteed ?. Dure abonnementen, eten en drinken buiten de deur, huisdieren, impuls aankopen. In principe hebben ze allemaal geld genoeg maar geen zelfbeheersing het verantwoord uit te geven en te sparen. Sparen vinden ze blijkbaar niet nodig. Als het misgaat is het toch de schuld van de overheid en die MOET over de brug komen.

r.rotterdammer
04 okt. 2017 19:04

Ik gebruik de spaar rekening voor kort opzij te zetten geld. Bijvoorbeeld voor te verwachten belasting aanslagen jaarlijks te betalen verzekerings premies, college geld voor kinderen, vervangen van gebruiks goederen (zowel in/om huis als auto en fiets). Zou ik werkelijk spaargeld over hebben dan investeer ik dat in wat beters dan de nagenoeg geen rente opleverende spaar rekening. Bv aflossen hypotheek, energie (geld) besparende maatregelen etc.. Het is dus normaal dat ik er in de loop vh jaar bijna de helft van mijn inkomen op zet en die er weer bijna geheel afhaal voor genoemde zaken na 1 of meer maanden.