Nieuws/Financieel
476377365
Financieel

Streep door passagiersvluchten ’nieuwe mokerslag’ luchtvaart

KLM: ’Geen reizigers mee terug uit VK’

Amsterdam - Luchtvaartmaatschappij KLM voert zondag nog 17 vluchten met passagiers richting het VK in verband met het vliegverbod dat om zes uur is ingegaan. „De vluchten gaan vooralsnog door, maar we nemen geen reizigers mee terug. Daarnaast vervoeren we vracht”, meldt een woordvoerder aan De Telegraaf.

De Nederlandse luchtvaartkoepel Barin stelt in een reactie dat het vannacht ingestelde vliegverbod ’een nieuwe mokerslag’ is voor de reisbranche, die al maanden op de rug ligt vanwege het coronavirus. „We zijn nog een beetje positief, vanwege de aanstaande vaccinaties”, zegt voorman Marnix Fruitema van de Barin.

KLM heeft een grote operatie in het VK, met in totaal 13 bestemmingen. De annuleringen op de website van KLM gaan om vluchten vanuit het VK naar Nederland, aldus de woordvoerder. Het vliegverbod is zondagochtend door het kabinet afgekondigd in verband met de vermoedelijke ontdekking van het gemuteerde coronavirus in Nederland. Het kabinet weert daarom sinds vannacht Britse passagiersvluchten, ongeacht wie er aan boord zit.

Ook Belgen op scherp

De Belgische regering besloot zondagmorgen alle vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk te gaan verbannen. Het inreisverbod gaat zondag om middernacht in en is in eerste instantie 24 uur van kracht, meldt persbureau Belga. Duitsland zint op een mogelijk vliegverbod, maar heeft daar nog geen besluit over genomen.

Op sociale media melden zich tal van reizigers uit verschillende landen die vragen hebben over hun KLM-vlucht naar Amsterdam. Het is volgens een zegsvrouw nog onduidelijk wat het precieze effect is op de operatie in de komende dagen. KLM raadt reizigers aan de status van zijn of haar vlucht in de gaten te houden via de website.

easyJet heeft alle vluchten voor zondag geannuleerd, er stonden 9 vluchten vluchten van en naar het VK ingepland, aldus een woordvoerder. Het is nog onduidelijk wat de komende dagen gaat gebeuren. „Passagiers zijn niet toegestaan op de vluchten naar Nederland. Vanwege de verwachte toename van het aantal mensen dat contact opneemt met de klantenservice, adviseren wij klanten om de status van hun vluchten te controleren via de app of website”, zegt een woordvoerder zondagmiddag. De komende dagen moet duidelijk worden of easyJet nog vluchten met passagiers naar Nederland zal uitvoeren. Onduidelijk is wat British Airways doet, zondagochtend stonden de vluchten voor zondag nog gewoon in het schema.

Alternatieven

Met de trein, boot en auto kan (nog) wél vanuit het VK naar Nederland worden gereisd. Het ministerie meldt dat het bekijkt of een verbod voor deze vormen van transport mogelijk is. Eerder meldde minister Van Nieuwenhuizen dat de wet daarvoor aangepast zou moeten worden. Het vliegverbod geldt vooralsnog tot 1 januari. Het ministerie van Infrastructuur en Water heeft naar het paardenmiddel van een vliegverbod gegrepen, omdat het verplicht stellen van een negatieve coronatest voor reizigers vanuit het VK ’juridisch nog moet worden uitgezocht’, zo stelt een woordvoerder tegen De Telegraaf. Per 1 januari is dat sowieso het geval, vanwege de Brexit.

Voor corona was het VK een van de belangrijkste markten voor Schiphol. Veel Britten van buiten Londen vliegen via Schiphol naar de rest van de wereld. Het vliegverbod geldt niet voor vrachtverkeer.

Tips? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952