Nieuws/Financieel
477017
Financieel

Olie, eindejaarsrally en Abengoa (slot)

De adviezen voor 2016 beginnen langzaam binnen te druppelen. Daartussen een visie van een Amerikaanse strateeg die hout snijdt en met argumenten besprenkeld wordt. De man doet zinnige uitspraken over de olieprijs en een mogelijke eindejaarsrally.

Olie

Net als dit jaar blijft onze aandacht ook volgend jaar gericht op de energiemarkten. De lage olieprijs heeft de stemming op de beurs van tijd tot tijd aardig beïnvloed. De naderende klimaattop zal de klap op de vuurpijl vormen. Wij voorzien dat het hier niet bij blijft en dat het energievraagstuk ook volgend jaar weer een kernthema zal zijn.

In een van mijn columns meldde ik dat er op hoog niveau gepraat wordt tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Het is niet gek te veronderstellen dat ze het hebben over de strategische positie die ze op de oliemarkten innemen. Bedenk dat de twee grootmachten tezamen 21 miljoen vaten per dag aan productie voor hun rekening nemen. Zij zijn feitelijk de enige producenten die door de kraan wat dichter te draaien de prijs substantieel zouden kunnen beïnvloeden.

Zodra Rusland en Saoedi-Arabië door productiebeperking hun invloed op de markten doen gelden, kan de prijs weer stijgen. Dat besef zal volgend jaar komen, want de tijd begint te dringen. Voor beide landen geldt dat hun begrotingsbeleid voor een groot deel is afgestemd op de inkomsten uit olie en gas. De financiële reserves bij Saoedi-Arabië dalen in snel tempo, in een land dat inmiddels een tekort van 20% op de begroting heeft. Dat is op termijn niet vol te houden. Hetzelfde geldt voor de Russische economie die bijna in zijn geheel draait op petrodollars.

Voorlopig zullen we lagere prijzen houden, waarbij er steun ligt op $40 voor een vat West Texas Intermediate. Als de prijs daaronder zakt, adviseert de strateeg de kar vol te laden.

De beste manier om ervan te profiteren is door aandelen van oliemaatschappijen te kopen die een hoge kostprijs hebben en dus genoegen moeten nemen met een lage marge. Een stijgende prijs werkt het hardste door in de winst. Simpel gezegd: als je nu maar drie dollar marge hebt en de prijs stijgt met tien dollar, dan zal de marge ruim vier keer zo groot worden.

Aandelenrally

Veel Amerikaanse fondsbeheerders staan nog steeds onder water met hun rendementen. We zien dat hier in huis terug in ons Magnificent Twenty fonds, waarin de beste twintig aandelen uit de S&P zijn opgenomen. Vanaf de start, in maart van dit jaar, staat het fonds ongeveer break-even.

Willen de fondsbeheerders nog wat laten zien, dan moeten de koersen omhoog. Als de S&P-index erin slaagt om het hoogste punt van 2135 te doorbreken, zullen de shorts hun positie moeten dekken en is de rally een feit.

De opgaande markt kan in het begin van 2016 doorzetten, maar onze informant rekent op lagere koersen aan het eind van volgend jaar. Zijn argument is een rekensommetje. Veel institutionele beleggers gaan uit van een winst op de S&P van $125 tot $130, waaruit zich een koers/winstverhouding van tussen de 16 en 17 laat berekenen. Als je dat cijfer bekijkt tegen de achtergrond van lage groeicijfers, een rente die op nul staat en mogelijke tegenvallers als gevolg van de valutaire tegenwind, dan is de kans op een excessieve beursstijging niet groot.

Abengoa

We hebben op deze plek meermaals gewaarschuwd voor de Spaanse energiegroep Abengoa, in augustus voor het laatst. De enige en echte 'beursprofeet', Willem Okkerse, zag de bui jaren geleden al hangen en tipte ons al in 2010. Gisteren kwam het bericht dat het doek voor Abengoa bijna is gevallen. Abengoa is in surseance van betaling ('creditor protection') gegaan, vaak het voorportaal van een faillissement.

(Klik hier voor een vergroting)

De obligaties met een looptijd tot en maart volgend jaar kelderden gisteren met 51% procentpunt naar 12%. Een lening met een wat langere looptijd, tot maart 2021, is vanochtend 14,5% waard. De aandelen, die in april nog €3,50 stonden, zijn nu te koop op 37 cent.

Abengoa zelf houdt vol dat ze voldoende middelen hebben om de schuld van bijna negen miljard euro te voldoen. Beleggers hebben daar duidelijk een andere mening over. Okkerse had die al veel langer.

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke specialist in de advisering en handel in obligaties en tevens beheerder van drie beleggingsfondsen: het OK Wereld Fonds (aandelen wereldwijd), het OK Magnificent Twenty (Amerikaanse aandelen) en het Wereld Rente Dividend Fonds (vastrentende waarden).Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.