Nieuws/Financieel
477342
Financieel

Winstgevend easyJet verwacht verdere groei

LONDEN (AFN) - Luchtvaartmaatschappij easyJet heeft afgelopen boekjaar meer winst geboekt op een groeiende omzet en verwacht ook volgend jaar verder te kunnen groeien. Dat meldde de Britse prijsvechter dinsdag.

De omzet van easyJet steeg in het eind september afgesloten boekjaar met 3,5 procent naar 4,7 miljard pond (6,7 miljard euro). De brutowinst ging met bijna een vijfde omhoog, naar 686 miljoen pond. Onder de streep resteerde een nettowinst van 548 miljoen pond, tegen 450 miljoen pond een jaar eerder.

In het komende boekjaar wil easyJet zijn capaciteit met 7 procent opvoeren. Daarbij wordt vooral gemikt op groei op de luchthavens in Amsterdam, Hamburg en Porto, terwijl het bedrijf zijn positie in Groot-Brittannië, Zwitserland, Frankrijk en Italië wil consolideren.

Volle vliegtuigen

De vliegtuigen van easyJet waren afgelopen jaar voor 91,5 procent gevuld. De bezetting lag daarmee bijna 1 procentpunt hoger dan in 2014. De omzet per stoel nam met 1,5 procent toe, als wisselkoerseffecten buiten beschouwing worden gelaten. De totale capaciteit werd met 5 procent opgevoerd, tot 75 miljoen stoelen.

De budgetmaatschappij verwacht dat de brandstofrekening dit jaar 140 tot 160 miljoen pond lager uitvalt dan in boekjaar 2015. Dat voordeel zal volgens het bedrijf worden doorberekend aan klanten, waardoor de omzet per stoel in de eerste helft van het jaar licht onder druk zal komen te staan.

Lange termijn

Op langere termijn ziet easyJet onverminderd ,,significante'' mogelijkheden om de omzet en de winst verder op te voeren. Die groei zal zowel aan toeristen als aan zakelijke reizigers te danken zijn.

Het Britse bedrijf plaatse dinsdag een order bij vliegtuigbouwer Airbus voor 36 nieuwe toestellen uit de A320-serie. De vliegtuigen uit die reeks zijn bedoeld voor korte tot middellange afstanden en behoren tot de meest verkochte passagiersvliegtuigen ter wereld. Met de nieuwe bestelling loopt de totale order van easyJet bij Airbus op tot 451 A-320's.