Nieuws/Financieel
477577
Financieel

Ook Statoil keert Alaska de rug toe

OSLO (AFN) - In navolging van branchegenoot Shell vertrekt ook olieconcern Statoil uit Alaska. Dat maakte het Noorse staatsbedrijf dinsdag bekend. Door de lage olieprijzen is de winning van olie uit de zeebodem bij Alaska niet rendabel genoeg, aldus de onderneming.

Statoil staakt zijn werkzaamheden aan zestien eigen concessies in de wateren bij Alaska en trekt zich terug uit nog eens vijftig projecten waarin branchegenoot ConocoPhillips de leidende partij is. Het kantoor in Anchorage wordt gesloten.

Het Noorse bedrijf heeft sinds 2008 veel geld en energie gestoken in onderzoek in Alaska, maar de huidige marktvooruitzichten maken het volgens bestuurder Tim Dodson onmogelijk daarmee door te gaan. Het onderzoek dat in Alaska is verricht kan nog wel van grote waarde zijn bij toekomstige projecten in het poolgebied, aldus Statoil.

Greenpeace

Boren in de zeebodem in het poolgebied is duur en riskant, mede door de vaak zware weersomstandigheden. De sterke daling van de olieprijzen van de laatste anderhalf jaar maakt het oliemaatschappijen vrijwel onmogelijk die hoge kosten terug te verdienen.

Shell maakte eind september bekend dat het om die reden stopt met het speuren naar olie en gas in de zeebodem bij Alaska. Proefboringen hadden bovendien teleurstellende resultaten opgeleverd. Voorlopig voorziet het Nederlands-Britse olieconcern geen terugkeer naar het gebied.

Greenpeace reageerde opgetogen. ,,Geweldig nieuws dat na Shell nu ook het Noorse Statoil vertrekt uit dit deel van de Noordpool'', aldus campagneleider Joske Fens. De milieuorganisatie voert al jaren campagne tegen olie- en gasboringen in het poolgebied, omdat die grote milieurisico's met zich mee zouden brengen.