Nieuws/Financieel

ING neemt winst op aandelenpositie

Door Van onze DFT-redactie

AMSTERDAM - Het ING Investment Office heeft de weging van aandelen in zijn beleggingsportefeuille teruggeschroefd. De bank was sinds augustus overwogen in aandelen, maar heeft dat teruggezet naar 'neutraal'. De winst is gestoken in alternatieve beleggingen of obligaties.

De visie van het ING Investment Office zijn de basis voor beleggingsstrategieën die de bank aan zijn klanten aanbiedt. Het ING-bureau heeft eind augustus zijn aandelenbelang uitgebreid, omdat het de stemming onder beleggers toen te somber vond. De zorgen over een 'harde landing' van de Chinese economie en de bijbehorende gevolgen voor de wereldeconomie zorgden destijds voor flink wat pessimisme op de markten.

Een 'overreactie', vond ING. Sinds eind september is het sentiment geleidelijk aan weer verbeterd en zijn de zorgen wat naar de achtergrond verdwenen. De wereldwijde aandelenindex heeft sinds eind augustus een outperformance van 10% gerealiseerd ten opzichte van alternatieve beleggingen (zoals hedgefondsen) en obligaties, stelt ING.

Maar nu is het tijd om winst te nemen, vindt ING. Dat betekent niet dat de bank een eindejaarsrally op de beurzen uitsluit. "Wij zijn van mening dat we een groot deel van de eindejaarsrally al in oktober hebben gehad maar sluiten tevens een verder koersherstel niet uit", laat beleggingsstrateeg Simon Wiersma van het ING Investment Office weten. "Dat zal vooral afhankelijk zijn van de reacties op de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve in december. De toenemende onzekerheid heeft ons doen besluiten om wat risico van tafel te nemen."

Het bureau verwacht onder meer extra volatiliteit op de markten in de aanloop naar de belangrijke vergaderingen van ECB en Fed in december. De beleggingsexperts merken ook op dat de "recente koersstijging van aandelen geen verband hield met de winstgroeiverwachtingen van ondernemingen". Die verwachtingen zijn juist verlaagd.

"De waarderingen zijn hierdoor sterker opgelopen dan de koersen. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang de belangrijke centrale banken in de wereld hun sterk stimulerende monetaire beleid voortzetten", schrijft ING. Maar de Fed gaat juist verkrappen, en dat kan gaan leiden tot grotere volatiliteit op de valuta- en obligatiemarkten, aldus ING.

Lees meer over