Nieuws/Financieel
479912327
Financieel

’Toch betaling aan hackers na aanval met gijzelsoftware’

Olieprijzen zakken fors na herstel Amerikaanse pijpleiding

Amsterdam - Olieprijzen zijn donderdag tot 4% gezakt. Analisten wijzen op het herstel van de toevoer van ruwe olie, die afgelopen dagen niet op gang kwam. Recent werd de software van Colonial Pipeline in het oosten, de grootste van de Verenigde Staten, gehackt en de olietoevoer voor pompstations onklaar gemaakt.

De hackers claimden data van het bedrijf te hebben gestolen, en de pijpleiding op afstand via de software te hebben geblokkeerd. Zij eisten geld, in ruil om de olietoever weer op gang te brengen.

Volgens Bloomberg heeft Colonial Pipeline de Oost-Europese aanvallers uiteindelijk $5 miljoen betaald, anders dan het bedrijf zelf had gemeld. Colonial zou niet op de chantage in zijn gegaan.

Aanvulling

Sinds de aanval stegen benzineprijzen tot $3 per gallon, de hoogste prijs sinds 2014.

Begin deze week werd onder meer met wegtransport de olietoevoer herstart. Van Virginia tot Florida werd benzine geratsoeneerd. De uitval van de pijpleiding zes dagen geleden zorgde voor oplopende schaarste aan geraffineerde brandstoffen bij de pomp, extra toevoer uit andere bronne was onvoldoende.

Volgens olieleveranciers was een snelle aanvulling moeilijk vanwege een tekort aan olietankers. Miljoenen automobilisten werden getroffen.

Lange rijen wachtende auto’s in North-Carolina, na de cyberaanval op toeleverancier Colonial Pipeline.

Lange rijen wachtende auto’s in North-Carolina, na de cyberaanval op toeleverancier Colonial Pipeline.

Noord-Amerika kende voor het eerst in lange tijden weer rijen met wachtende auto’s bij tankstations.

Extra beveiliging

De Colonial Pipeline, 8850 kilomter lang, is goed voor ruim 100 miljoen vaten ruwe olie aan transport per dag. Het computergestuurde rondpompen van olie door dit buizenstelsel werd aan het einde van woensdag hervat, nadat een serie softwarebeveiligingen werd doorgevoerd.

Volgens de Amerikaanse regering zal de levering aan het einde van dit weekeinde weer op volle sterkte zijn gekomen.

De prijs van Brent-olie ging donderdagmiddag 2,5% omlaag tot $67,70 per vat. Amerikaanse WTI-olie zakte 2,2%. Ook andere brandstoffen daalden met rond 2,5% in prijs.

Analisten wijzen ook op de stijgende inflatie, die zich nu al laat gelden in de brandstofrekening, die de vraag deed afkoelen.

Eugen Weinberg, hoofd grondstoffenstrategie bij Commerzbank, ziet een ’veranderende stemming’ op de markten, met vrees voor incidenten, terwijl de oliemarkt juist in balans is, stelt hij.

Volgens de Amerikaanse minister van Transport Pete Buttigieg is de aanslag op de pijpleiding met de cyberaanval, vermoedelijk van Russische origine, een signaal dat de honderden producenten in het land nauwer moeten samenwerken met de centrale overheid om zulke aanvallen te kunnen weerstaan.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo