Financieel/Nieuws
47994
Nieuws

Trump taks

Over de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt vaak gezegd dat zijn beleidsideeën niet meer ruimte innemen dan 140 karakters – de lengte van een Twitterbericht. Dat is niet helemaal terecht. Er is een enigszins uitgewerkt belastingplan, dat de basis vormt voor zijn toezegging dat hij “de grootste banenschepper die God ooit heeft gemaakt” zal zijn. En zoals zoveel bij Donald Trump: het is een zo radicaal plan dat de gevolgen inderdaad “huge” (“gigantisch”) zullen zijn.

Trumps taksplan richt zich vooral op de vennootschapsbelasting en de inkomstenbelasting. Het tarief van de Amerikaanse winsttaks is international gezien hoog: 35%. Ter vergelijking: in Nederland ligt dit tarief op 25%. De hoge belastingdruk is een belangrijke reden dat veel Amerikaanse multinationals zich in vele bochten wringen hun in het buitenland vergaarde winst buiten de Verenigde Staten te houden. Het bedrag dat de Amerikaanse belastingdienst zo misloopt bedraagt inmiddels meer dan $ 2000 miljard. Trump wil het tarief in één klap terugbrengen naar 15%, waarmee de VS opeens in de internationale kopgroep terechtkomt. Daar staat tegenover dat hij tevens een groot aantal aftrekposten afschaft.

Ook in de inkomstenbelasting gaat het mes. De bestaande zeven tariefgroepen (van 10% tot 39,6%) worden teruggebracht naar drie: van 12%, 25% en 33%. Ook dit system wordt eenvoudiger gemaakt door de afschaffing van een aantal aftrekposten en subsidies.

Het gecombineerde effect is een reusachtige belastingverlaging – en daarmee een sterke economische impuls. De Amerikaanse belastingbetaler krijgt in dit plan de komende tien jaar tussen de $ 10.000 mrd en $ 12.000 mrd meer te besteden. Dit zou ruim 5 miljoen nieuwe banen moeten opleveren.

Maar alles heeft zijn prijs. In combinatie met de duizenden miljarden die de nieuwe president in de Amerikaanse infrastructuur wil steken (denk aan zijn beroemde muur), zal de belastingverlaging de Amerikaanse staatsschuld doen exploderen: van 77% tot 105% van het Amerikaanse BBP. De stijgende rente die vermoedelijk het gevolg zal zijn van “Trumponomics” zal dit een steeds zwaarder wegende last maken.

Daarnaast zal de inkomensongelijkheid in de VS sterk toenemen. Miljoenen gezinnen aan de onderkant van de samenleving gaan er in het Trumpplan juist op achteruit: een gevolg van de stijging van het laagste tarief van de inkomstenbelasting met 2 %-punt en het verdwijnen van veel inkomenssubsidies. Waar middeninkomens (tussen $ 48.000 en $ 83.000 per jaar) gemiddeld een jaarlijks voordeeltje van $ 1000 tegemoet kunnen zien, bespaart de topverdiener die meer dan $ 3,7 mln verdient jaarlijks $ 1 mln. Eén ding is zeker: een groot deel van de Trump-stemmers heeft in ieder geval niet met zijn portemonnee gestemd.

Jan Maarten Slagter is ceo van het International Bureau of Fiscal Documentation. Een “whitepaper” over het belastingplan van president Trump is gratis te verkijgen op IBFD.org.