Nieuws/Financieel
480527
Financieel

Detailhandel verder in de knel op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenmarkten hebben vrijdag een toch al beroerde beursweek afgesloten met nog meer verliezen. Een tegenvallend cijfer over de detailhandelsverkopen in oktober, bovenop een aantal zwakke kwartaalberichten van winkelbedrijven de afgelopen dagen, drukte het sentiment.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende beursfondsen sloot 1,2 procent lager op 17.245,24 punten. De bredere S&P 500 zakte 1,1 procent tot 2023,04 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,5 procent in en eindigde op 4927,88 punten.

Voorbeurs bleek dat de Amerikaanse detailhandel afgelopen maand maar 0,1 procent meer omzet heeft behaald dan in september. Economen rekenden op een sterkere groei. Het tegenvallende cijfer wordt gezien als een veeg teken voor de belangrijke feestdagenperiode die op de stoep staat.

JC Penney onderuit

Winkelbedrijf JC Penney kwam met kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht, maar werd meegesleurd in de algehele malaise rond de detailhandel. Het aandeel zakte meer dan 15 procent. Concurrent Nordstrom, die een dag eerder al terrein verloor na zwaar teleurstellende resultaten, kelderde eveneens 15 procent.

Macy's liet de markt eerder deze week al flink schrikken met een winstwaarschuwing en verloor vrijdag nog eens ruim 4 procent, net als branchegenoot Target. Elektronicaketen Best Buy moest een veer van bijna 6 procent laten.

Cisco Systems gestraft

Bij de hoofdfondsen hield Wal-Mart, 's werelds grootste retailer, de schade beperkt tot 0,9 procent. Daar was Cisco Systems de gebeten hond. De fabrikant van netwerkapparatuur werd hard gestraft voor een tegenvallende prognose bij de kwartaalcijferpresentatie donderdag nabeurs, en verloor 5,8 procent aan beurswaarde.

Andere grote verliezers in de Dow waren sportschoenenmaker Nike en doe-hetzelfketen Home Depot, met verliezen van ruim 3 procent. Stijgers waren vooral te vinden in het industriële segment. Chemiereus Dupont en machinebouwer Caterpillar presteerden het beste met winsten van 1,4 procent.

De euro was 1,0750 dollar waard, tegen 1,0725 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa. De prijs van Amerikaanse ruwe olie zakte 2,3 procent tot 40,80 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 43,61 dollar op.