Nieuws/Financieel
480604
Financieel

Portugese miljardenorder voor Airbus

TOULOUSE (AFN) - De Portugese luchtvaartmaatschappij TAP heeft meer dan vijftig nieuwe vliegtuigen besteld bij Airbus, Het gaat om toestellen voor zowel korte als lange routes, met een gezamenlijke cataloguswaarde van bijna 8 miljard euro, meldde Airbus vrijdag.

TAP wil veertien toestellen hebben van het type A330-900neo. Dat zijn vliegtuigen die geschikt zijn voor intercontinentale vluchten. Die order komt overigens wel in de plaats van een eerdere bestelling voor twaalf A350-900's. De A330's bieden plaats aan meer passagiers.

Daarnaast heeft TAP 39 vliegtuigen besteld van het type A320neo, te gebruiken voor korte tot middellange vluchten. De vloot van de Portugese luchtvaartmaatschappij bestaat al volledig uit Airbus-vliegtuigen.

Besparing

Met de nieuwe toestellen wil TAP zijn vloot de komende jaren verjongen. Ze leveren een besparing op de brandstofkosten op omdat ze flink zuiniger zijn dan de oudere vliegtuigen waarvoor ze in de plaats komen, aldus topman Fernando Pinto.

De nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal heeft ruimte om te investeren in vlootvernieuwing dankzij investeerder Atlantic Gateway. Die heeft sinds deze week een meerderheidsbelang in het bedrijf, dat daarvoor in staatshanden was.

TAP maakt geen deel uit van een grote luchtvaartgroep als Air France-KLM, Lufthansa of IAG en heeft dan ook moeite zich staande te houden in de zeer zware concurrentieslag die momenteel in de Europese luchtvaartbranche woedt. Buiten Europa vliegt het bedrijf vooral op bestemmingen in Latijns-Amerika.