Nieuws/Financieel
480630
Financieel

'Verzekeraars bieden negatief rendement op lijfrente'

Consumenten die kiezen voor een lijfrente kunnen niet altijd rekenen op het beoogde rendement.

Dit is vooral een probleem bij lijfrentes die zijn afgesloten bij verzekeraars. Dit concludeert MoneyWise uit een onderzoek, waarin het adviesbureau alle aanbieders van lijfrentes vergelijkt.

Lagere rente

Voor een uitkering van 5 tot 15 jaar krijg je in 54% van de berekeningen minder terug dan dat je inlegt. Bij een lijfrentepolis tussen 5 en 10 is jaar gaat het om 4 van de 5 verzekeraars, en bij rentes tussen de 10 en 15 jaar zelfs om 93%.

Het afsluiten van een lijfrente is bij een bank vrijwel altijd voordeliger dan bij een verzekeraar. Hoewel banken vaak een lagere rente aanbieden, wordt dit gecompenseerd doordat banken bijna geen kosten rekenen. Het verschil tussen banken en verzekeraars kan soms wel oplopen tot de €5000.

Regels

De meest voorkomende reden om toch voor een verzekeraar te kiezen is volgens MoneyWise de fiscale regeling. Zo is het bij banken niet mogelijk om een levenslange uitkering of een lijfrente die de periode van 60 tot AOW overbrugt. Toch noemt de adviesorganisatie' in het laatstgenoemde geval het banksparen met een looptijd van 30 jaar of meer als 'interessant alternatief'.

Een andere conclusie is dat de hoogte van poliskosten niet altijd iets zeggen over het uiteindelijke rendement. Zo kan een verzekeraar met hoge poliskosten meer opleveren als er sprake is van betere rekenrente, dan een aanbieder met lagere kosten.