Nieuws/Financieel
480677
Financieel

Roerige week

Het was een roerige en drukke week. Diverse kennismakingsgesprekken gevoerd, dalende beurskoersen, een vraag over SFX Entertainment, het alternatief Qualcomm, de strijd om Valeant Pharmaceuticals en aansluitend een interview met een journalist van het Amerikaanse beleggersblad Barron’s.

Een klant belt. “Ik hoor dat beleggers denken dat het omhoog gaat.” Ik reageer verbaasd. Wij menen uit stemmingsberichten in de media te mogen opmaken dat het optimisme langzaam weer plaats maakt voor pessimisme. Feitelijk zou de klant dan gelijk moeten krijgen, want zoals het gezegde luidt ‘stocks climb a wall of worry’.

SFX Entertainment ($ 0,58)

De klant krijgt SFX Entertainment getipt, de Amerikaanse onderneming die enkele jaren geleden het Nederlandse ID&T heeft overgenomen voor $ 130 mln. Hij vraagt wat wij ervan vinden. SFX staat niet direct op mijn netvlies, maar uit de resultatenrekening en de balans blijkt dat er forse verliezen zijn geleden. Hierdoor is ook de financiële positie aardig uitgehold en tegenover kasmiddelen van $ 60 mln staan $ 312 mln aan rentedragende schulden. Ik heb geen idee hoelang ze dit kunnen volhouden. Ik stel voor om SFX maar te laten voor wat het is en de blik te richten op een afgestrafte kandidaat uit een van onze aandelenfondsen, de chipfabrikant Qualcomm.

Qualcomm ($ 52,58)

Dit bedrijf met een top OK-Score 1 heeft een beurswaarde van $80 miljard, $32 miljard in kas, en dat na een uitkering van meer dan $14 miljard (ingekochte aandelen en dividend). De jaarcijfers die vorige week zijn verschenen, vielen tegen met als gevolg dat de koers op een driejaars dieptepunt is aanbeland. Ooit heb ik van een oude rot in het vak geleerd dat je moet kopen als de koers laag staat.

Valeant Pharmaceuticals ($ 73,72)

Het zal velen van u misschien niet al te veel zeggen, maar in de V.S. is een bokswedstrijd tussen giganten gaande. De trofee is het Canadese bedrijf Valeant Pharmaceuticals. Valeant is geen kleine jongen. In mei 2013 nam Valeant voor $ 8,7 miljard de bekende ooglenzenmaker Bausch & Lomb over. Deze en nog een paar miljardovernames pasten in de groeistrategie en het deed de koers naar grote hoogtes stijgen, totdat er berichten verschenen over mogelijke onfrisse praktijken. Hierop brak het gevecht uit.

In de ene hoek de beruchte hedgefundmanager Bill Ackman van Pershing Square. Ackman houdt niet van kleine inzetten. Als hij denkt dat hij iets goeds heeft, gaat hij er ook vol voor. Dat houdt ook in dat het pijn doet als het mis gaat, zoals bij Valeant. De koers staat nu op $74, ruim onder de gemiddelde prijs van $186 die Ackman er voor betaald heeft. Dat grapje kost hem niet alleen een kleine $ 2 miljard, de koersdaling in Valeant bezorgt zijn beleggingsfonds met een verlies van 21% het slechtste jaar sinds de oprichting in 2004.

In de andere hoek staat de kuitenbijter Andrew Left van Citron Research. Hij beschuldigt Valeant van het uitschrijven van spookfacturen om de omzet op te leuken. In een bericht stelde Left zich de vraag of Valeant de farmaceutische variant op Enron kon zijn, een serieuze aantijging. Waar of niet, de pers stortte zich erbovenop de en de koers stortte in.

Niet OK

Wie heeft er nu gelijk? Om dat te onderzoeken hebben we Willem Okkerse gevraagd om Valeant te beoordelen. Als je mogelijke probleemgevallen met 100% zekerheid kunt zien aankomen, zou zijn model ook iets zinnigs over Valeant moeten kunnen zeggen.

Zijn bevindingen zijn glashelder. Gedurende de laatste vijf jaar is volgens het model een groot bedrag (een miljard dollar plus) niet te traceren. Dat hoeft nog niets te betekenen, behalve dat Okkerse het niet terug kan vinden in de jaarrekeningen.

Daarnaast heeft de onderneming volgens hem in de laatste vijf jaar een totaal verlies geleden van 1,5 miljard dollar. Een aantal OK-Scores 10 op rij (de slechtste) bevestigen dat de kansen op een knock-out in het voordeel van Andrew Left liggen.

Sterrendom

Daarnaast hebben we ons in de discussie gemengd en dit dossier opgestuurd naar een journalist van het Amerikaanse beleggersblad Barron’s. Hij toonde direct interesse. In een ‘conference call’ met de journalist heeft Okkerse afgelopen woensdag zijn opmerkelijke conclusies toegelicht.

Aan het eind van het interview voorspelde hij voor Okkerse een gouden toekomst in de V.S. “Willem, come over to New York, you can be a star in America.” Wij houden u op de hoogte van het aanstormende sterrendom van Willem.

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke specialist in de advisering en handel in obligaties en tevens beheerder van drie beleggingsfondsen: het OK Wereld Fonds (aandelen wereldwijd), het OK Magnificent Twenty (Amerikaanse aandelen) en het Wereld Rente Dividend Fonds (vastrentende waarden).Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.