Nieuws/Financieel
480761
Financieel

Economische groei eurozone licht afgezwakt

AMSTERDAM - De economische groei in de eurozone is in het derde kwartaal van dit jaar licht afgezwakt ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De groei kwam uit op 0,3%, zo blijkt uit cijfers van Europese statistiekbureau Eurostat.

Op jaarbasis bedroeg de groei 1,6%. De economie van de 28 EU-landen groeide met 0,4% in het derde kwartaal. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar groeide de economie met 1,9%.

De sterkste groei binnen de muntunie werd gemeten in Spanje, waar de economie 0,8 procent groter werd. Aan de andere kant van de schaal stond Finland, met een krimp van 0,6 procent. De Griekse economie ging met 0,5 procent achteruit.

De euro-economie ging afgelopen kwartaal met 1,6 procent vooruit ten opzichte van het derde kwartaal van 2014. Ook op jaarbasis liep Spanje voorop, met een plus van 3,4 procent. De Finse economie was vorig kwartaal 0,7 procent kleiner dan een jaar eerder.

In de gehele Europese Unie werd een groei van 1,9 procent gemeten op jaarbasis. Buiten de eurozone werd de sterkste groei gerealiseerd in Tsjechië, waar de economie 4,3 procent groter werd. Polen en Roemenië volgden met plussen van 3,6 procent.