Nieuws/Financieel
480765
Financieel

Consumenten blijven meer uitgeven

Consumenten hebben in het derde kwartaal opnieuw meer besteed dan een jaar eerder.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groeiende consumptie droeg bij aan de groei van de Nederlandse economie. Die zet ook in het derde kwartaal van dit jaar door.

Huishoudens gaven vooral meer uit aan kleding en elektrische apparaten. Ook besteedden ze aanzienlijk meer aan auto’s dan een jaar eerder.

Verder gaven ze meer uit aan diensten, zoals woninghuur, reizen met openbaar vervoer, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Werkloosheid

De werkloosheid in ons land nam licht af. In het afgelopen kwartaal waren 605.000 mensen werkloos en dat zijn er 12.000 minder dan in het tweede kwartaal. Daarmee zat 6,8% van de beroepsbevolking zonder werk.

Economie

De economie groeide in het derde kwartaal met 0,1% ten opzichte van een kwartaal eerder. Net als in het tweede kwartaal drukte de beperking van de aardgasproductie de groei met zo'n 0,5 procentpunt.

Op jaarbasis bedroeg de economische groei 1,9%. De groei is vooral toe te schrijven aan hogere investeringen, meer export en een toename van de consumptie.