Nieuws/Financieel
480829
Financieel

Topman Euronext

’De zorgplicht van de bank is doorgeschoten’

Maurice van Tilburg was in februari de verrassende nieuwe hoogste baas van de Amsterdamse beurs. Hij beloofde aandacht voor het mkb en het bestrijden van de risico-allergie.

Toen Van Tilburg in aantrad beloofde hij dat het mkb, lange tijd een ondergeschoven kind op het Damrak weer welkom zou zijn op de beurs. Veel bedrijven snakken naar financiering, nu banken zuiniger zijn met kredieten.

Het is nu negen maanden later. Hoe staat het daarmee?

"Een handvol bedrijven heeft inmiddels een lening uitgegeven op onze Enternext Benelux-markt (SmartX), waar standaard prospectussen en lokale accountancyregels (Dutch Gaap) de kosten kunnen beperken tot 1% van die leningen, die tussen de € 5 tot € 30 miljoen groot zijn. We hebben ook gelobbied bij Financiën voor fiscale maatregelen. Die komen er: per 2016 worden bepaalde beleggingen in het mkb fiscaal aftrekbaar. Ook leveren we onze input op de Capital Markets Union (EU-beleid van commissaris Lord Hill dat erop mikt belemmeringen zoals dure prospectussen te beperken, zodat Europese bedrijven makkelijker obligaties of aandelen kunnen uitgeven, red.)."

U zei ook dat we af moeten van risico-allergie op de beurs. Is dat al gelukt?

"Nee, dat kan beter. Banken bieden aandelen van sommige middelgrote bedrijven gewoon simpelweg niet aan particuliere beleggers aan, omdat ze bang zijn dat indien er iets misgaat, zij worden aangeklaagd wegens het niet goed uitvoeren van hun zorgplicht naar beleggers toe. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Het interview over de eerste prestaties van Euronext-topman Van Tilburg