Nieuws/Financieel
480832
Financieel

Nieuwe verzekering komt uit de zorgsector

Amsterdam - Zorgondernemer Jos de Blok wil een nieuwe zorgverzekering opzetten met lagere overheadkosten en meer focus op de patiënt. Al bijna dertig jaar is er geen nieuwe zorgverzekeraar gestart. De Blok, oprichter van Buurtzorg Nederland, denkt nu dat het mogelijk is. En wel kleinschaliger, minder commercieel en goedkoper.

In december presenteert hij de grote lijnen van Zorgeloos, een initiatief dat hij samen met drie hoogleraren start: Jan Rotmans, Marcel Canoy en Mathieu Weggeman. Er is nog veel te doen qua vergunningen, draagvlak en financiering. Ze willen in 2017 een zorgpolis opzetten, met mogelijk pas een start in 2018.

De Blok begon in 2006 als wijkverpleger een eigen thuiszorgorganisatie. Buurtzorg Nederland is een managementloze organisatie met zelfsturende wijkteams. Buurtzorg groeide snel uit tot de Nederlandse marktleider en wordt nu via franchiseconstructies gekopieerd in landen als Japan, Zweden en de VS.

Met Buurtzorg liet hij zien dat er ook bij voldoende aanbieders ruimte is voor toetreders. Door kleinschaliger en efficiënter te werken was Buurtzorg al gauw goedkoper en groeide de organisatie hard. Nu denkt hij dat net als in de langdurige zorg ook bij zorgverzekeraars 30% te besparen valt op overhead.

Lees het hele verhaal in DFT Avond: 'Wie vertrouwt de zorgverzekeraars nu nog?'