Nieuws/Financieel
480839
Financieel

Nikkei sluit positieve week lager af

TOKIO (AFN) - De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag met verlies gesloten in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. De daling van de grondstofprijzen en de toenemende verwachting dat de rente in de Verenigde Staten volgende maand wordt verhoog zorgden voor terughoudendheid onder beleggers. De Nikkei eindigde 0,5 procent lager op 19.596,91 punten. De Japanse hoofdindex steeg desondanks deze week 1,7 procent.

De oliegerelateerde bedrijven stonden onder druk nadat de olieprijzen donderdagavond daalden tot de laagste niveaus in meer dan twee maanden. De Japanse luchtvaartaandelen profiteerden juist van de lagere brandstofprijzen. Het geplaagde technologiebedrijf Toshiba duikelde 6 procent. Het Japanse concern bevestigde dat zijn Amerikaanse nucleaire divisie Westinghouse in 2012 en 2013 verliezen heeft geleden.

De andere beursgraadmeters in het Verre Oosten gingen eveneens omlaag. De All Ordinaries in Sydney sloot 1,5 procent lager en de Hang Seng-index in Hongkong daalde ruim 2 procent. De Kospi in Seoul leverde 1 procent in en de Chinese Shanghai Composite stond tussentijds 1 procent in de min.