Nieuws/Financieel
480849
Financieel

‘Beurzen zetten daling voort’

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint vrijdag naar verwachting met verlies. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen verder wegzakken na de koersdalingen van een dag eerder. Beleggers kijken onder meer uit naar de economische groeicijfers van de eurolanden en de Amerikaanse detailhandelsverkopen.

,,De daling op de beurzen lijkt nog niet voorbij. De AEX zal zo'n 3 punten lager openen ondanks het verlies van 2 procent een dag eerder. De aanstaande renteverhoging in de VS blijft de markt in de greep houden. Ook zullen de grondstofgerelateerde bedrijven, die zwaar wegen in de beursindexen, opnieuw onder druk staan door de daling van de prijzen van olie, staal en andere grondstoffen", aldus marktanalist Suleyman van Landewijk van IG Nederland.

Voor aanvang van de aandelenhandel bleek dat de economieën van Duitsland en Frankrijk, de twee grootste van de eurozone, in het derde kwartaal beide conform verwachting met 0,3 procent zijn gegroeid. In Frankrijk volgde de groei op een kwartaal van stagnatie. De Duitse economie groeide in het tweede kwartaal nog met 0,4 procent.

Galapagos

Aan het bedrijvenfront kwamen baggeraar Boskalis en biotechnologiebedrijf Galapagos met cijfers. Boskalis sprak van onveranderd uitdagende marktomstandigheden, maar handhaafde zijn winstverwachting voor 2015. Galapagos dook in de eerste negen maanden fors dieper in het rood door investeringen in de ontwikkeling van producten.

Flow Traders, dat in juli dit jaar naar de Amsterdamse beurs ging, stelde in het afgelopen kwartaal recordresultaten te hebben behaald. De beursintermediar profiteerde naar eigen zeggen van de grote schommelingen op de financiële markten.

Nikkei

Technologiebedrijf Nedap liet weten dat de winst voor belasting en buitengewone lasten dit jaar circa 10 procent lager zal uitvallen dan vorig jaar. Wetenschappelijk uitgever Brill verwacht daarentegen dat de autonome omzet dit jaar hoger uitvalt dan in 2014. Bovendien zijn de vooruitzichten volgens Brill gunstig.

In het Verre Oosten stonden de belangrijkste beurzen vrijdag in het rood, waarmee de negatieve stemming in Europa en op Wall Street werd voortgezet. In Tokio eindigde de Nikkei 0,5 procent lager. De Japanse beurs won desondanks deze week 1,7 procent.

Dow Jones

De aandelenbeurzen in New York verloren donderdag terrein door zorgen over de mogelijke renteverhoging in de VS. De Dow-Jonesindex sloot 1,4 procent lager op 17.448,07 punten. De S&P 500 daalde 1,4 procent tot 2045,97 punten en de Nasdaq moest 1,2 procent terug tot 5005,08 punten.

Ook de Europese beurzen gingen eerder op de dag stevig omlaag. De AEX-index in Amsterdam eindigde 2 procent lager op 459,85 punten en de MidKap daalde 1,6 procent tot 682,21 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,2 en 1,9 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,0780 dollar waard, tegen 1,0769 dollar bij het slot van de Europese aandelenhandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 41,63 dollar per vat. Een vat Brentolie kostte 0,3 procent meer op 44,18 dollar.