Nieuws/Financieel
480889
Financieel

Vrees voor renteverhoging drukt Wall Street

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York verloren donderdag terrein door zorgen over een op handen zijnde renteverhoging. Uit toespraken van een aantal bestuurders van de Federal Reserve viel op te maken dat de centrale bank dicht bij de eerste renteverhoging sinds 2006 is. Het beleidsbepalende comité van de Fed vergadert dit jaar nog één keer, in december.

De Dow-Jonesindex verloor 1,4 procent tot 17.448,07 punten. De S&P 500 daalde 1,4 procent tot 2045,97 punten en de Nasdaq moest 1,2 procent terug tot 5005,08 punten.

President William Dudley van de Federal Reserve Bank in New York zei dat nagenoeg aan alle voorwaarden voor een renteverhoging is voldaan. De sterk verbeterde arbeidsmarkt en de aanhoudende economische groei nemen in zijn ogen de zorgen over de nog altijd lage inflatie grotendeels weg. Ook de Fed-presidenten in St Louis, Richmond, Boston en Chicago pleitten voor het opkrikken van het tarief op korte termijn.

Exxon

De Amerikaanse rente staat al sinds 2008 op het huidige niveau van vrijwel 0 procent. Het 'goedkope geld' dat daarmee werd gecreëerd zorgde, in combinatie met andere steunmaatregelen, voor een enorme stijging van de aandelenmarkten. Het potentiële einde van het 'rentefeestje' geldt dan ook als domper, ondanks het feit dat een renteverhoging betekent dat de economie er volgens de centrale bank goed voor staat.

Grondstofgerelateerde bedrijven stonden onder druk doordat de renteperikelen leidden tot een opmars van de dollar. Zo werd een vat Amerikaanse olie, mede door verder aanzwellende voorraden, 3,1 procent goedkoper op 41,60 dollar en daalden de prijzen van diverse metalen. De olieconcerns ExxonMobil en Chevron sloten tot 2,7 procent lager, terwijl koperdelver Freeport-McMoRan 5,8 procent verloor.

Viacom

Winkelketen Kohl's (plus 6,2 procent) deed goede zaken na de presentatie van beter dan verwachte kwartaalcijfers. Woensdag daalde het aandeel nog stevig onder druk van een winstwaarschuwing van branchegenoot Macy's (plus 0,9 procent).

Mediaconcern Viacom publiceerde juist cijfers die tegenvielen. Beleggers putten echter moed uit voorspellingen van hogere reclame-inkomsten bij het moederbedrijf van onder meer MTV en Comedy Central en zetten het aandeel 2,2 procent hoger.

De euro was 1,0814 dollar waard, tegen 1,0769 dollar bij het slot van de Europese beurzen.