Nieuws/Financieel
481058
Financieel

Future proof

Afgelopen weekend werd Nederland verrast met een nieuwe maatschappelijke beweging, geïnitieerd door de bazen van een aantal van de grootste Nederlandse bedrijven. Prominent in de media lieten deze bestuurders, van wie ik er een aantal persoonlijk ken en in sommige gevallen zelfs hoogacht, ons weten dat zij op persoonlijke titel de kar wilden trekken van dit platform dat zichzelf NL2015 noemt.

Naast grote bedrijven zijn mensen uit de sport, de kunst en de wetenschap aangetrokken om het initiatief te supporten. Het platform gaat opereren op drie terreinen: excellent onderwijs, duurzame groei en een vitale samenleving. Met uitspraken als: “Wij willen als mens de wereld een beetje beter maken” of “wij willen mensen inspireren” werd deze nieuw intentie echter meteen afgeserveerd naar een weinig slagvaardig praatgroepje.

Als we Nederland echt future proof willen maken, moeten er in mijn ogen hele andere zaken ondernomen worden. En onder de 80 meedenkers van het platform zitten mensen die dat ook echt kunnen. Sluit bijvoorbeeld voor 2017 alle kolencentrales in Nederland. Deze disruptive manier van denken is noodzakelijk voor onze toekomst, maar betekent wel dat misschien de helft van de Nederlandse multinationals over 10 jaar niet meer bestaan. De urgentie is hoog en de toekomst nog steeds hoopgevend als we allemaal vandaag iets gaan ondernemen.

En iedereen die niet weet waar te beginnen, geef ik een graag een vierduizend jaar oude Chinese wijsheid in overweging. Een leerling komt bij zijn meester en vraagt: "Meester, hoe word ik een goed mens?" En de meester antwoordt: "Doe er eens een tijd eentje na.”