Nieuws/Financieel
481098
Financieel

Voorpret

November, de maand waarin volwassenen plannen maken voor de naderende feestdagen. Kinderen verslinden folders van speelgoedwinkels en kruisen hun verlanglijstjes bij elkaar. Vol verwachting van wat komen gaat. Voorpret, voor jong en oud.

Helpende hand

Vanaf november tot de jaarwisseling zien wij het aantal opdrachten voor schenkingen toenemen. Veel ouders en grootouders maken gebruik van de mogelijkheid om (een deel van) de jaarlijkse bedragen vrij van belasting te schenken. Voor 2015 is dat respectievelijk 5.277 euro (kinderen) en 2.111 euro (overigen).  De doelen zijn verschillend, maar toch vooral de opbouw van een ‘studiepotje’.

Studeren, een dure grap

Een voor de hand liggende reden als u het nieuwe leenstelsel voor studenten bekijkt én de cijfers van het Nibud over studiekosten leest. Zij becijferen dat vier jaar uitwonend studeren ongeveer 48.000 euro kost. Jawel, achtenveertigduizend euro! En dat kost het nu, dus wat zal het op termijn zijn?

Als de student dat volledig zou moeten lenen, bouwt hij of zij een fikse schuld op. Een lange periode van terugbetalen is het gevolg, maar dat is nog niet alles. Die schuld telt voor een deel mee bij een hypotheekaanvraag. Het zou toch erg jammer zijn als die studieschuld ervoor zorgt dat je bij de bank net niet voldoende hypotheek kunt krijgen voor het huis dat je graag wilt kopen. Een bijbaantje kan het oplopen van de studieschuld al enigszins beperken. De helpende hand vanuit de familie des te meer.

‘Ding, dong’

Een periode van achttien jaar is behoorlijk lang om iets moois op te kunnen bouwen. Door de lage spaarrente en de verwachting dat deze de komende tijd nog laag blijft, maken steeds meer mensen de keuze voor een beleggingsoplossing. Uit eigen ervaring kan ik bevestigen hoe bijzonder het is om als ontvanger dat verrassende moment van ‘financiële meewind’ te ervaren. Zoiets als de Postcodeloterij  die nu bij je aanbelt om je te feliciteren met je prijs.

Kort na mijn geboorte in 1965 waren mijn ouders voor mij begonnen met periodiek beleggen in een wereldwijd beleggend aandelenfonds. Op mijn 18 was totaal onverwacht het moment van overdracht. Je staat aan het begin van een nieuwe fase in je leven vol onzekerheden en dan helpt zo'n ‘potje’ enorm. Bovendien krijg je extra verantwoordelijkheid om daar verstandig mee om te gaan.

Jong geleerd, oud gedaan

Direct na de geboorte van onze dochter in 1995 zijn ook wij begonnen voor haar periodiek te beleggen. In de periode die volgde, waren er momenten van behoorlijke beurscorrecties. Ook dat hoort bij beleggen. Maar doordat je - in ons geval maandelijks - aankoopt, maak je ook gebruik van de lagere aankoopmomenten. En dan kun je met 100 euro per maand op zo’n termijn een heel behoorlijk bedrag opbouwen. Het was een lange aanloop, vol voorpret, naar dat ene moment dat voor gever en ontvanger onbetaalbaar mooi is. En daarmee was voor mij de cirkel rond.