Nieuws/Financieel
481176
Financieel

'Openingsverlies voor AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent donderdag waarschijnlijk met verlies. De andere Europese beursgraadmeters zullen eveneens lager beginnen. Op het Damrak maken beleggers zich op voor de laatste drukke dag van het kwartaalcijferseizoen.

,,Het ziet ernaar uit dat de beurzen een tikje lager gaan openen. De olieprijs ging woensdagavond flink onderuit en dat zette de Amerikaanse oliebedrijven onder druk. In Amsterdam zal zwaargewicht Shell daar mogelijk ook last van hebben", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Volgens de analist zal de markt de komende tijd niet veel bewegen. ,,Na de goede beursmaand oktober blijft het zoeken naar richting en naar meer duidelijkheid over de mogelijke acties van de centrale banken", zo zei Versteeg.

AND

Aegon opende voorbeurs de boeken. De verzekeraar leed vorig kwartaal een stevig nettoverlies door de verkoop van zijn Canadese activiteiten en andere afschrijvingen. Gecorrigeerd voor eenmalige kosten wist Aegon zijn resultaat wel te verbeteren ten opzichte van een jaar eerder.

Ook kaartenmaker AND, vastgoedbedrijf Atrium European Real Estate en frisdrankenfabrikant Refresco kwamen met cijfers. SBM Offshore kwam woensdag na de slotbel al met de resultaten. De maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie handhaafde zijn omzetverwachting, ondanks de moeizame marktomstandigheden.

PostNL

Stern Groep behaalde in het derde kwartaal een flink hoger bedrijfsresultaat dan een jaar eerder. Het beursgenoteerde autobedrijf stelde dat de vooruitzichten voor heel 2015 ,,duidelijk positiever'' zijn dan eerder dit jaar werd uitgesproken.

PostNL staat eveneens in de schijnwerpers. Mediaondernemer en miljardair John de Mol heeft een belang van ruim 3 procent genomen in het postbedrijf. Volgens het Financieele Dagblad zal het belang uiteindelijk worden vergroot naar 5 procent. De krant baseert zich daarbij op kringen rondom De Mol.

Dow Jones

De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten donderdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot vrijwel vlak ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Japanse machineorders in september. De vooruitzichten voor de machineorders in oktober tot en met december vielen echter tegen. In China noteerde de Shanghai Composite tussentijds 0,5 procent in de min.

De effectenbeurzen in New York eindigden woensdag met kleine verliezen. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 17.702,22 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2075,00 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde ook 0,3 procent, tot 5067,02 punten.

Euro

De Europese beurzen gingen eerder op de dag omhoog. De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,9 procent hoger op 469,20 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 693,59 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,8 procent.

De euro stond donderdagochtend op 1,0747 dollar, tegen 1,0739 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 43,16 dollar. Brentolie steeg 0,4 procent in prijs en kostte 46 dollar per vat.