Nieuws/Financieel
481210
Financieel

Japanse beurs sluit vlak

TOKIO (AFN) - De effectenbeurs in Tokio is donderdag vrijwel vlak geëindigd. Een sterker dan verwachte toename van de Japanse machineorders, een indicator voor de bedrijfsinvesteringen, kon beleggers niet tot aankopen inspireren. Een flinke daling van de olieprijzen en de lagere slotstanden op Wall Street hielden de Japanse beurs in toom. De Nikkei sloot uiteindelijk onveranderd op 19.697,77 punten.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de orders voor machines in Japan in september met 7,5 procent zijn gestegen. Het was de eerste ordertoename in vier maanden. In augustus daalden de orders nog met 5,7 procent. Voor de periode oktober tot en met december werd echter een zwakke orderverwachting afgegeven, waardoor de aandelen van de Japanse machinefabrikanten niet echt wisten te profiteren van de sterke cijfers in september.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen een gemengd beeld zien. De All Ordinaries in Sydney klom 0,1 procent en de Hang Seng-index in Hongkong steeg 1,2 procent. De Chinese computermaker Lenovo klom in Hongkong 2,1 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De Kospi in Seoul zakte 0,2 procent en de Chinese Shanghai Composite daalde 0,6 procent.