Nieuws/Financieel
481282
Financieel

SBM handhaaft omzetverwachting voor 2015

SCHIEDAM (AFN) - Maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore blijft bij zijn verwachting dat de omzet (directional) over heel 2015 zal uitkomen op minstens 2,6 miljard dollar (2,4 miljard euro), ondanks de moeizame marktomstandigheden. Dat liet SBM woensdag weten na het slot van de beurshandel in Amsterdam in een tussentijds handelsbericht.

Over de eerste negen maanden van dit jaar werd een omzet behaald van iets meer dan 2 miljard dollar, een daling van 18 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De orderportefeuille bedroeg aan het einde van september 19,5 miljard dollar. SBM meldde verder dat de onderhandelingen met de Braziliaanse autoriteiten over de vermeende omkoping bij het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras nog lopen.

SBM stelde in augustus zijn omzetverwachting voor dit jaar naar boven bij. Eerder rekende de onderneming op een omzet van minstens 2,2 miljard dollar.

Olie

Topman Bruno Chabas zei in een toelichting dat de marktomstandigheden in de olie- en gasindustrie in de afgelopen maanden verder zijn verslechterd en dat projecten worden uitgesteld. De vooruitzichten blijven uitdagend, maar het bedrijf is wel positief voor de middellange en lange termijn omdat SBM de oliewinning in diep water als een groeimarkt ziet.

Vorige maand meldde persbureau Reuters op basis van ingewijden dat SBM dichtbij een schikking zou zijn met de Braziliaanse autoriteiten over het vermeende omkoopschandaal. Daarmee zou een bedrag zijn gemoeid van 250 miljoen dollar. SBM wilde desgevraagd verder niet ingaan op de zaak, maar zei wel dat hard wordt gewerkt om een regeling te treffen rond Petrobras.

SBM denkt verder dat de nettoschuld aan het einde van dit jaar zal uitkomen op 3,3 miljard dollar. Eerder werd gerekend op een schuld van minder dan 3,5 miljard dollar. Aan het einde van het derde kwartaal stond de schuld op 3,1 miljard dollar.