Nieuws/Financieel
481284
Financieel

Bedrijfscijfers stuwen beurzen

Amsterdam - Na een paar matige dagen beleefde de Amsterdamse beurs woensdag een prima handelsdag. Beleggers trokken zich op aan een paar sterke kwartaalrapporten van Europese bedrijven, waaronder Ahold. Dat ECB-voorman Mario Draghi niets losliet over eventuele extra stimulering mocht de pret niet drukken.

De AEX-index sloot 0,9% hoger op 469,20 punten. In de middag reikte de index nog tot iets boven de 472 punten. De Midkap-index ging 0,4% vooruit naar 693,59 punten.

Op andere Europese beurzen was de stemming ook opgewekt. Frankfurt en Parijs klommen respectievelijk 0,7% en 0,8%. De Duitse wasmiddelenproducent Henkel (+7,4%) zat stevig flink in de lift na de presentatie van gunstige resultaten. Op de beurs van Milaan stond Unicredit 0,2% in het rood nadat de bank aankondigde ruim 18.000 banen te gaan schrappen.

Uit de VS kwam weinig steun. Rond de slotbel in Amsterdam stonden de Dow Jones-index en de S&P500 allebei circa 0,1% in het rood. Wel is de verwachting dat de handel iets rustiger zal verlopen in verband met de viering van Veterans Day, een nationale feestdag in de VS.

Draghi spreekt

Beleggers die hadden gehoopt op hints van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank over extra stimuleringsmaatregelen in december kwamen bedrogen uit. De Italiaan hield vanmiddag een speech in Londen op een forum van de Bank of England, maar sprak vooral over toezicht en open markten. De euro bleef dan ook onbewogen op de toespraak van Draghi.

„De markt ligt er ontzettend goed bij”, zei handelaar Chris Jongbloed (Saxo Bank) aan het begin van de middag met een blik op zijn grafieken. „Als de AEX door het niveau van 473 punten kan breken, kun je nog wel eens verder omhoog gaan kijken.”

Wat de euro betreft ziet Jongbloed een ’langzaam lagere’ koers tegenover de dollar. Vorige week ging de eenheidsmunt in één klap flink omlaag na het ijzersterke Amerikaanse banenrapport. „De druk op de euro/dollar zal blijven bestaan, voorlopig zie ik geen cijfers in de agenda die aanleiding zouden geven voor een euro boven de $1,08.”

De goedkopere euro zou een stimulans kunnen vormen voor de Europese aandelenbeurzen in de rest van het jaar, beaamt Jongbloed. „En omgekeerd kan de dure dollar een negatieve impact hebben op de Amerikaanse beurzen. Al zie je daar nu nog niets van terug. Voorlopig vangen de beurzen de verwachting van een renteverhoging moeiteloos op. De vraag is vooral wat er na die ene verhoging gaat gebeuren en hoe de markten daar weer op zullen reageren.”

Chinese zorgen

Ook beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg (Stroeve & Lemberger) verwacht een gestage verdere daling van de euro tegenover de dollar. Dat in verband met de verwachte renteverhoging in de VS. „In Amerika blijven de markten goed liggen, ondanks de renteverhoging die er gaat komen en ook ondanks het ’tegenwindeffect’ van een sterkere dollar. Het leidt niet tot een sterke terugval van de beurzen in de VS. Als de economie harder aantrekt en de bedrijfsresultaten verbeteren verder, dan kan de Amerikaanse markt een renteverhoging best verdragen.”

Uit verschillende enquêtes blijkt echter dat beleggers zich meer zorgen maken over China dan over de renteverhoging in de VS, zegt Zwanenburg. „Zelf heb ik die vrees wat minder. Vergeet niet: in lokale valuta gemeten staat de beurs van Shanghai nog altijd ruim 47% hoger dan medio november vorig jaar. In euro’s gerekend is het zelfs 65%. Verder hebben bijvoorbeeld internationale instituten, die al uitgingen van lagere groei, hun verwachtingen niet nóg verder verlaagd. De Chinese transitie naar een economie die meer gebaseerd is op services in plaats van op maakindustrie kost tijd. Daar moeten we doorheen.”

De beleggingsstrateeg wees ook naar het nieuwe record dat de Chinese webwinkel Alibaba heeft gevestigd met de verkopen op ’Singles Day’. „Dat laat zien dat, in elk geval online, het wel goed zit met de groei in consumentenbestedingen. Dat wordt ook positief opgepakt door de markten.”

Zwanenburg ziet voor de resterende handelsweken dit jaar ook nog een katalysator in geld dat nog langs de zijlijn staat. „We zagen de afgelopen week weer instroom in geldmarktfondsen. Dat is naar mijn mening geld dat daar tijdelijk geparkeerd wordt, maar voor het eind van het jaar daar weer uitgehaald wordt. En op zich geldt nog steeds dat er ’geen alternatief is’ voor aandelen. Dat kan de koersen dus ook verder stuwen.”

Ahold smaakmaker

In de AEX werd Ahold beloond voor mooie kwartaalcijfers met een winst van 3,4% op €19,57. Het aandeel tikte een nieuwe koerstop aan sinds 2002 op €19,925, maar wist de grens van €20 dus nog niet te breken. Het supermarktconcern heeft de omzet verder verbeterd geholpen door een sterke dollar en autonome groei. SNS Securities zag in de cijfers aanleiding om het koersdoel op te hogen van €20 naar €21. Het advies blijft ’kopen’.

KPN vervolgde weg stevig omhoog met een plus van 4,5% op €3,43. Beleggers raakten niet verontrust door het nieuws dat Tele2 een prijzenslag wil ontketenen op de Nederlandse markt.

Verzekeraar Delta Lloyd ging als een stuiterbal door de dag. Na de koersdreun van een dag eerder dook het aandeel vandaag aanvankelijk opnieuw diep in het rood. De koers zakte terug naar een nieuw dieptepunt van €5,975. Maar in de middag begon Delta Lloyd zonder duidelijke aanleiding aan een opmars. Uiteindelijk sloot het aandeel op €6,81. Dat betekende een winst van 4,8%, goed voor de koppositie in de AEX. Aegon, dat morgen met de kwartaalresultaten komt, bleef achter bij de index met 0,4% winst op €5,74.

Unilever ging in de slipstream van de Duitse branchegenoot Henkel 1,4% vooruit naar €41,45.

Heineken noteerde 1,8% hoger op €84,71, met dank aan het optimisme over de resultaten van de Deense branchegenoot Carlsberg. Verder liet bierreus AB Inbev vanmorgen weten dat het zijn bod van 44 pond per aandeel op nummer twee SABMiller definitief doorzet. De twee verwachten het samengaan in de tweede helft van volgend jaar af te ronden. Verder zal het belang van SABMiller in de Amerikaanse joint-venture MillerCoors verkocht worden aan joint-venturepartner Molson Coors.

Shell (-1,6% op €23,63) bleef in het rood hangen vanwege een flinke daling van de olieprijs. Een positief rapport van Nomura, waarin de Japanse bank zijn koopadvies herhaalde.

Bij de middelgrote fondsen prijkte Galapagos bovenaan. De koers van het volatiele biotechnologiefonds steeg 5,3% naar €49,90. Corbion voegde 2,4% toe aan het vorige slot en eindigde op €22,91.

IMCD wisselde aanvankelijk verlies en winst af, maar klom later op naar 2% winst. Het aandeel sloot op €32,62. De distributeur van chemicaliën verwacht dit jaar een verdere groei van het bedrijfsresultaat.

PostNL (-2,2% op €3,01) werd lager gezet in reactie op de teleurstellende resultaten van de Duitse branchegenoot Deutsche Post. Bodemonderzoeker Fugro (-2,4% op €17,02) had last van matige cijfers van de Noorse branchegenoot Subsea 7.

SBM Offshore stond 1,9% in het rood op €12,71, ondanks een zetje in de rug van KBC Securities. De zakenbank verhoogde het koersdoel van €16,50 naar €17,50 en herhaalde het koopadvies. SBM komt nabeurs met de kwartaalcijfers. KBC verwacht dat de platformbouwer de prognoses zal herhalen, maar dat er nog geen oplossing is voor de smeergeldzaak in Brazilië.

Nieuweling Curetis start positief

Op de lokale markt stond Curetis op zijn eerste handelsdag vrijwel de hele dag hoger, maar het aandeel eindigde onveranderd op €10. Het biotechbedrijf ging vandaag naar de beurs in Amsterdam en Brussel en haalde daarmee €40 miljoen op.

Batenburg Techniek klom 0,3% naar €19,35. Het installatiebedrijf bracht gisteren nabeurs een tussentijds handelsbericht naar buiten zonder concrete cijfers. Het bedrijfsresultaat over het derde kwartaal was positief en in de orderportefeuille laat een opgaande lijn zien, aldus het bedrijf, waar investeerder VPE een bod op heeft uitgebracht.

Wilt u de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kunt u zich hier gratis aanmelden.