Nieuws/Financieel
481403
Financieel

'ECB moet verruimd beleid sneller afbouwen'

BERLIJN (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) moet zijn balans langzamer laten uitdijen of het verruimde beleid versneld afbouwen omdat overheden niet in staat zijn op eigen kracht de bijwerkingen ervan te bestrijden. Die boodschap kreeg bondskanselier Angela Merkel woensdag van haar economisch adviseurs.

,,De aanhoudend lage rente is een bedreiging van de financiële stabiliteit en ondermijnt het bedrijfsmodel van banken en verzekeraars op de middellange termijn'', aldus de 'commissie van wijzen'. ,,Louter vertrouwen op macro-economische regulering lost die problemen niet op. Alleen met verdere bezuinigingen en structurele hervormingen kan een duurzaam economisch herstel worden bewerkstelligd''.

De adviseurs stonden in hun jaarrapport over stil bij de enorme instroom van vluchtelingen in Duitsland die heeft laten zien dat het land ,,niet immuun is voor mondiale problemen''. De kosten voor de opvangen van duizenden vluchtelingen brengt dit jaar nog eens 5,9 tot 8,3 miljard euro aan kosten met zich mee en volgend jaar 9 tot 14,3 miljard euro, becijferden ze.

Merkel zei dat Duitsland de ,,uitdaging'', waarmee ze doelde op de vluchtelingenproblematiek, zo goed mogelijk probeert aan te pakken. De Duitse economie is volgens de bondskanselier vooralsnog ,,relatief robuust''.