Nieuws/Financieel
481426
Financieel

Biergiganten beklinken megafusie

BRUSSEL (AFN) - Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev heeft nu ook formeel een bod uitgebracht op branchegenoot SABMiller. De twee bedrijven, die vorige maand al op hoofdlijnen tot overeenstemming kwamen over een fusie, maakten dat woensdag bekend.

Per aandeel SABMiller betaalt AB InBev 44 pond (62 euro). Daarmee waardeert het bod het moederbedrijf van Grolsch omgerekend op in totaal 100 miljard euro. Door de fusie komen de twee grootste brouwers ter wereld onder een dak. Heineken is de huidige nummer drie op de mondiale biermarkt.

Verder werd bekend dat SABMiller voorafgaand aan de overname zijn belang in de Amerikaanse joint venture MillerCoors verkoopt aan partner Molson Coors. Daarmee is een bedrag van omgerekend 11 miljard euro gemoeid.

Afstoten

Door de verkoop van het belang in MillerCoors voorkomen AB InBev en SABMiller waarschijnlijk mededingingsbezwaren in de Verenigde Staten. Bedenkingen van toezichthouders bij de machtige positie die het fusiebedrijf daar zou krijgen, vormden volgens kenners het grootste potentiële struikelblok voor de deal.

Ook elders in de wereld zal AB InBev mogelijk merken moeten afstoten om te garanderen dat er voor de bierconsument na de fusie voldoende te kiezen overblijft. Mocht de deal alsnog mislukken omdat het niet lukt alle toezichthouders tevreden te stellen, betaalt het in België gevestigde concern 3 miljard dollar aan SABMiller.