Nieuws/Financieel
481536
Financieel

Afschrijvingen drukken E.ON diep in het rood

DSSELDORF (AFN) - De Duitse energiereus E.ON heeft veel last van de lage elektriciteitsprijzen. Daardoor moet het in totaal 8,3 miljard euro afschrijven op zijn energiecentrales, zo bleek woensdag. Het nettoverlies over de eerste negen maanden van het jaar bedroeg mede daardoor bijna 5,7 miljard euro.

Een jaar geleden hield E.ON rond deze tijd onder de streep nog 255 miljoen euro over. Het concern zei in september al dat het verwacht dit jaar een fors verlies te lijden. In 2014 leed E.ON uiteindelijk een recordverlies van ruim 3,1 miljard euro.

De Duitse energieprijzen liggen momenteel op het laagste niveau in zeker twaalf jaar. Ook zitten ze dit jaar gemiddeld meer dan een tiende onder het niveau van vorig jaar.

Dat E.ON het zo moeilijk heeft, hangt samen met Duitslands sterke focus op hernieuwbare energie. Het concern werkt daarom ook aan het afstoten van zijn gas- en kolencentrales om zich meer op duurzaamheid en het eigen netwerk te kunnen richten. De activiteiten komen in een nieuw bedrijf dat Uniper gaat heten en dat volgend jaar een eigen beursnotering moet krijgen.

Fukushima

Het was eigenlijk de bedoeling dat ook de kerncentrales van E.ON mee zouden gaan in de afsplitsing. Het concern kwam daar onlangs echter op terug omdat het niet wil wachten op de uitkomst van jaren van juridisch gesteggel over de verantwoordelijkheid voor de kosten van het ontmantelen van kerncentrales.

Duitsland besloot na de nucleaire ramp in het Japanse Fukushima, waar in maart 2011 een kerncentrale getroffen werd door een zware aardbeving en tsunami, versneld afscheid te nemen van kernenergie.