Financieel/Carrière
482391643
Carrière

Winst FNV: Deliveroo-bezorgers zijn werknemers

Deliveroo-bezorgers zijn gewoon in dienst, vindt het hof.

Deliveroo-bezorgers zijn gewoon in dienst, vindt het hof.

Amsterdam - Winst voor vakbond FNV. Het gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat de bezorgers van maaltijddienst Deliveroo geen zelfstandig ondernemers zijn, maar werknemers die recht hebben op een arbeidsovereenkomst.

Deliveroo-bezorgers zijn gewoon in dienst, vindt het hof.

Deliveroo-bezorgers zijn gewoon in dienst, vindt het hof.

In 2019 kwam de rechtbank Amsterdam al tot hetzelfde oordeel.

Deliveroo ging in hoger beroep tegen die uitspraak, en zal ook in cassatie gaan, laat het bedrijf weten. „Vraag is alleen of UWV, pensioenfonds en fiscus dit gaan afwachten of binnenkort al zullen aankloppen bij de maaltijdbezorger”, zegt jurist Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS.

Deliveroo besloot in 2018 de aflopende contracten van bezorgers niet meer te verlengen. In plaats daarvan konden ze als zelfstandig ondernemer aan de slag voor de maaltijdbezorger. Volgens FNV was er echter nog altijd een grote mate van afhankelijkheid van Deliveroo en zijn de verdiensten van de bezorgers steeds lager geworden.

Door de uitspraak van de rechter kunnen de maaltijdbezorgers een arbeidsovereenkomst bij Deliveroo opeisen, die met terugwerkende kracht geldt.

Doorbetaald bij ziekte

„Met een arbeidsovereenkomst hebben de maaltijdbezorgers recht op het cao-loon, doorbetaling bij ziekte en wordt ook de tijd dat ze bij een restaurant moeten wachten doorbetaald”, zegt FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha. Volgens een woordvoerster van de vakbond kan dat per werknemer oplopen tot duizenden euro’s achterstallig loon.

De rechter bepaalde in een andere zaak dat Deliveroo onder de cao beroepsgoederenvervoer valt. Die cao moet het bedrijf dan ook met terugwerkende kracht toepassen. Ook tegen die uitspraak heeft de maaltijdbezorger beroep aangetekend. De zitting is in april.

Flexibiliteit

Deliveroo laat weten teleurgesteld te zijn. Het bedrijf is het oneens met de bevindingen en gaat in hoger beroep. „Als freelancers hebben riders geen enkele verplichting tot werken en hebben zij volledige vrijheid over wanneer, hoe lang en op welke manier zij werken. Het is deze vrijheid en flexibiliteit die onze riders het allerbelangrijkste vinden. Riders zou deze vrijheid en flexibiliteit worden ontzegd als zij verplicht zouden zijn op basis van een arbeidsovereenkomst te werken. Daarom blijven wij opkomen voor hun recht om als zelfstandige voor Deliveroo te kunnen werken.”

Uber Eats werkt volgens hetzelfde model. Bij Thuisbezorgd zijn bezorgers wel in loondienst.