Nieuws/Financieel
483109
Financieel

Banken verdienen nog altijd flink aan vervuilers

DEN HAAG - Banken investeren nog altijd behoorlijk in energiebronnen die schadelijk zijn voor het klimaat.

Van alle Nederlandse banken is ING het minst groen, zo staat in een nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. ING zet met 89% van de investeringen in de energiesector nog altijd veel weg bij vervuilers. De oranje bank investeert met $3 miljard inmiddels wel flink in duurzame energie. Maar volgens de Eerlijke Bankwijzer wordt er met $25 miljard acht keer meer geïnvesteerd in olie, kolen en gas.

ING is het niet met de conclusie van de Bankwijzer eens. De bank zegt wereldwijd ‘een van de grootste financiers van duurzame energie projecten’ te zijn en meer te investeren in duurzame energie dan alle andere Nederlandse banken samen.

Fossiel geliefd

„ING heeft onder meer een leidende rol in Westermeerwind, het grootste near-shore windenergiepark van Nederland dat 160.000 Nederlandse huishoudens van energie zal gaan voorzien. Daarnaast hebben we tal van duurzame energieprojecten in het buitenland. Van windmolenparken op de Filipijnen tot geothermale energie in Indonesië”, aldus een woordvoerder.

Volgens de Eerlijke Bankwijzer investeren ook ABN Amro en Aegon meer in fossiele energiebronnen dan in groene. Bij Rabobank is de verhouding fiftyfifty. ASN Bank, Triodos en NIBC scoren veruit het beste in het onderzoek naar investeringen van banken in hernieuwbare energie.

Afhankelijkheid

Al dan niet toevallig presenteerde de Nederlandse bankensector dinsdag een speciaal ‘klimaatstatement’, als bijdrage aan de internationale klimaattop die 30 november in Parijs begint. Hierin worden ook de Nederlandse regering en Europa opgeroepen samen te werken voor meer klimaatvriendelijkheid.

Onderzoeker Evert Hassink van de Eerlijke Bankwijzer vindt echter dat de banken zelf meer kunnen doen: „Investeerders moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de overgang naar een duurzame, klimaatvriendelijke energievoorziening versnellen.”

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) noemt klimaatverandering in een reactie 'een van de belangrijkste vraagstukken van deze tijd'. Volgens de NVB weerspiegelen de leningenportefeuilles van banken echter de huidige afhankelijkheid van fossiele energie in de economie. De banken zeggen te 'streven naar meer transparantie over de gevolgen die hun leningen en investeringen hebben voor het klimaat'. Maar zij vinden dat de aanpak van klimaatverandering de inzet van iedereen vraagt: "Bedrijven en instellingen, overheid en banken."