Nieuws/Financieel
483293
Financieel

Zorgverzekeraars bepalen samen vergoeding medicijnen

De zorgverzekeraars gaan gezamenlijk afspreken welke apotheekbereidingen worden vergoed.

Dat heeft het bestuur van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) besloten. Later deze maand wordt de landelijke vergoedingslijst bekend die op 1 januari van kracht gaat. Daarmee komt er een einde aan de onduidelijkheid voor verzekerden.

Het besluit is een oplossing op het feit dat sommige geneesmiddelen door de ene zorgverzekeraar wel en door de andere niet werden vergoed. Dit gaat in tegen het principe dat het basispakket voor iedereen hetzelfde moet zijn.

Voor het invoeren van dit besluit viel het gezamenlijk afstemmen van vergoedingen nog onder mededinging.

Overleg

Afgelopen maanden werd er overlegd door zorgverzekeraars, apothekers, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en De Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Hierbij werd de conclusie getrokken dat 'gezamenlijk duiden' tóch mag van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), mits het Zorginstituut Nederland aanwezig is bij deze gezamenlijke duiding van de zorgverzekeraars.

Pragmatisch

ZN-voorzitter André Rouvoet noemt het besluit “een pragmatische oplossing die verzekerden duidelijkheid geeft en tegelijk past in de mededingingsregels”.

“De afgelopen maanden verkeerden veel verzekerden in onzekerheid over de vergoeding van de medicijnen die voor hen op maat gemaakt worden.”

Doorleveren

Het gaat vooral om eigen bereidingen en 'doorgeleverde apotheekbereidingen': niet-geregistreerde geneesmiddelen die in één apotheek worden gemaakt en worden doorgegeven aan een andere apotheek.

Als deze aanpak werkt, wil ZN ook op andere terreinen deze manier van gezamenlijke afspraken inzetten.