Nieuws/Financieel
483335
Financieel

Tientje terug van stroomrekening

Hoogspanningsbedrijf Tennet moet alle Nederlandse huishoudens enkele tientallen euro's aan teveel in rekening gebrachte elektriciteit terugbetalen.

Hoogspanningsbedrijf Tennet gaat €721 miljoen aan opgepot geld teruggeven aan consumenten en bedrijven. Dat volgt uit een conceptbesluit van de Autoriteit Consument en Markten (ACM) dat woensdag aan bedrijfsleven en consumenten wordt voorgelegd.

Het geld zal de komende tien jaar via een verlaging van de stroomrekening terugvloeien naar gebruikers.

De miljoenen zijn opgespaard uit de vergoedingen die stroombedrijven betalen voor het importeren en exporteren van stroom via de speciale verbindingen met buitenlandse elektriciteitsnetten.

Hoewel Tennet de pot een maand geleden nog in stand wilde houden, staat de hoogspanningsnetbeheerder ’na intensief overleg’ achter het conceptbesluit van de ACM, laat een woordvoerder weten.

Per huishouden drukt dit de stroomrekening de komende jaren met zo’n 10 euro per jaar, zegt een woordvoerder van ACM. Voor bedrijven kan het voordeel, afhankelijk van hun stroomrekening, volgens hem in de miljoenen lopen.

Veilingpot

ACM dringt er al jaren op aan dat het geld wordt teruggeven aan de consument. ,,Het geld in de veilingpot is door consumenten en bedrijven opgebracht. Dat moet daarom gewoon teruggegeven worden en niet op een rekening bij TenneT worden geparkeerd”, zegt ACM bestuurslid Henk Don. Geld dat in de toekomst wordt verdiend op de grensoverschrijdende kabels, zal volgens Don meteen worden verrekend ,,en blijft dus niet meer jaren ongebruikt op een rekening bij TenneT staan”, aldus de bestuurder.

Het tientje korting betekent nog geen garantie op een lagere stroomnota. Tennet zal de komende jaren extra investeren in het elektriciteitsnet, om de omschakeling naar meer wind- en zonne-energie aan te kunnen. Het geld daarvoor komt van de stroomrekening.

Achterliggend motief van ACM is dat de toezichthouder zo meer greep krijgt op investeringen van Tennet, die tot nu toe uit dit potje werden betaald. Terwijl het opgepotte geld moet worden teruggegeven, zal Tennet in de toekomst zijn uitgaven aan de verbindingen via de stroomtarieven moeten bekostigen uit de stroomtarieven, die onder toezicht staan van de ACM. ,,Daarmee kan ACM ze ook toetsen op efficiëntie zodat consumenten en bedrijven niet teveel betalen voor het transport van elektriciteit”, zegt Don.