Nieuws/Financieel
483371
Financieel

Hoe verbeter ik... de omzet?

Als ondernemer heeft u eigenlijk maar één vraag voor ogen: hoe laat ik mijn bedrijf groeien en bloeien?

Natuurlijk is er niet één antwoord op deze vraag, maar zijn er een heleboel mogelijkheden om uw bedrijf stap voor stap beter te maken. Daarom start ik een serie columns met iedere keer dezelfde vraag: ‘Hoe verbeter ik…?’, gevolgd door een concreet onderwerp. Laten we beginnen met de omzet.

Uit eigen onderzoek komt naar voren dat natuurlijk de verkoopafdeling een belangrijke rol speelt in het verbeteren van de omzet. Des te meer opdrachten de verkopers binnen halen, hoe hoger de omzet. Er is ook een duidelijke relatie tussen de hoogte van de omzet en de snelheid waarmee de verkoopmedewerkers de orders binnen halen. Dit zijn logische relaties, waar u vast al druk mee bezig bent.

Personeel en omzet

Wist u echter dat de afdeling HRM ook een sterke invloed heeft op de hoogte van de omzet? Bijzonder, hè? Door integraal te kijken naar uw organisatie valt op dat als medewerkers met meer kennis, kunde en vaardigheden wordt geselecteerd, dat dan uw omzet omhoog gaat. En dan heb ik het niet alleen over het verkooppersoneel, maar bovenal betere medewerkers op de productie-, de facturatie- en bijvoorbeeld de logistieke afdeling. Op zich ook begrijpelijk, want het zijn uw medewerkers die de organisatie vormen, het zijn de vakkrachten die uw klanten bedienen en met hun gedrag en gedragingen klanten binnen houden of juist wegjagen.

Zo blijkt er dus ook een hele duidelijke relatie te zijn tussen de hoogte van de omzet en de houding van de medewerkers; de mate waarin de medewerkers betere kwaliteit leveren leidt tot een verbetering (verslechtering) van de omzet. Ook weer begrijpelijk en herkenbaar, maar zeker iets om continu aandacht aan te blijven besteden binnen uw organisatie. Klanten willen geen zaken doen met ongemotiveerde ondergeschikten, die geen oog hebben voor de juiste uitvoering van hun taken.

Omzet en financiën

En wat zijn de financiële voordelen van een betere omzet? Er is een duidelijk verband tussen de hoogte van uw omzet en uw liquiditeitspositie. Dit ligt redelijk voor de hand, want met meer omzet komt er meer geld binnen. Maar er is dus ook een duidelijke relatie tussen de kwaliteit van het personeel en de afwezigheid van schulden. En eveneens tussen de mate waarin het personeel haar werkzaamheden correct uitvoert en de mate waarin u uw rekeningen kunt betalen.

Dus eigenlijk kunt u ook de vraag stellen: ‘Hoe verbeter ik mijn liquiditeitspositie? Door personeel met meer kennis, kunde en vaardigheden aan te nemen. Of: ‘Hoe verbeter ik mijn cash flow?’ Door personeel te selecteren dat een hogere kwaliteit levert.

En die vragen zijn allemaal gekoppeld aan die ene vraag: ‘Hoe verbeter ik mijn omzet?’