Nieuws/Financieel
483415
Financieel

DSM tast in buidel voor groei

HEERLEN (AFN) - Speciaalchemiebedrijf DSM trekt 200 tot 250 miljoen euro uit om 250 tot 300 miljoen euro te besparen bij de voedingsmiddelendivisie Nutrition en bij Performance Materials. Woensdag maakte het bedrijf bekend zich de komende drie jaar te willen richten op twee groeidoelen.

Zo moet het bedrijfsresultaat (ebitda) in die periode toenemen met een hoog enkelcijferig percentage en het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (roce) met een hoog dubbelcijferig aantal basispunten per jaar. In een toelichting concretiseerde DSM de groeidoelstellingen tot 18 à 20 procent voor Nutrition en meer dan 15 procent voor Performance Materials.

DSM gaf verder aan de komende jaren ,,veel waarde'' te verwachten uit samenwerkingsverbanden van de onderdelen Pharma en Bulk Chemicals. Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma gaf aan dat DSM zich op termijn zal terugtrekken uit de joint ventures. ,,We zijn op zoek naar het juiste moment. Bij het aangaan van de samenwerkingsverbanden hebben we al aangegeven dat ze niet eeuwig zouden zijn''.

Geen grote overnames

Het bedrijf denkt ,,in de nabije toekomst'' geen grote overnames te doen omdat het nog de handen vol heeft met het integreren van recente aankopen ,,die een sterke bijdrage hebben geleverd aan de winst''.

De ingrijpen leiden volgens Sijbesma tot het verlies van nog eens 100 arbeidsplaatsen, vooral buiten Nederland. Eind augustus maakte de onderneming bekend de komende twee jaar 900 tot 1100 banen te schrappen, waarvan ongeveer de helft in Nederland. Die ingreep moet eind 2017 hebben geleid tot een besparing van 125 à 150 miljoen euro.

Sijbesma zei in een interview met persbureau Bloomberg dat hij niet zal buigen voor druk van de activistische aandeelhouder Thirdpoint, die wil dat DSM wordt opgesplitst. ,,De komende jaren houden we Nutrition en de chemische activiteiten onder één dak. We kijken altijd naar onze portefeuille, maar dat is de keuze die we gemaakt hebben.''