Nieuws/Financieel
483451
Financieel

'Pas op voor zoete verleiding van koopadviezen'

Veel geld betalen voor een dure beleggingsadviseur? Niet nodig, stelt Patrick Beijersbergen in zijn nieuwste boek 'Beleggen kun je zelf, Tips & Tricks 2016' . ,,Beleggers kunnen veel meer zelf dan ze denken.’’ Daarbij moeten ze wel opgewassen zijn tegen de verleiding van de vele koopadviezen. 

In zijn boek geeft Beijersbergen particuliere beleggers een handvat waarmee ze zichzelf op de beurs kunnen redden. Dit aan de hand van drie modelportefeuilles (defensief, neutraal en offensief) die mensen kunnen volgen. Met steeds duidelijk beschreven waarom specifieke aandelen zijn opgenomen. Onder meer Alphabet (Google), First Solar, Johnson & Johnson, Philips en Walt Disney gooien hoge ogen bij de voormalig beleggingsadviseur en huidig hoofdredacteur van Effect, het blad van beleggersvereniging VEB.

Koopadviezen

Allerlei koop- en verkoopadviezen kunnen beleggers volgens Beijersbergen flink van het pad brengen. Omdat ze beleggers verleiden tot veelvuldig handelen. Van een gedegen keuze neem je echter niet na een aantal weken weer afscheid, zo meent hij. ,,Dan was die eerste keuze simpelweg niet goed genoeg onderbouwd.’’

De beleggingsinsteek van Beijersbergen is een strategie op de lange termijn. ,,Het is voldoende als beleggers één keer per jaar hun beleggingsportefeuille tegen het licht houden. Daarmee voorkomen ze ook dat ze van de hak op de tak springen, te veel handelen en daardoor te hoge kosten maken."

De aandelenselectie van Beijerbergen past in een 'buy-and-hold-strategie'. ,,In het volgende boek, Tips & Tricks 2017, zullen deels nieuwe aandelen worden geselecteerd, met een duidelijke onderbouwing van die keuze.” Beleggers kunnen daarmee als het ware jaar-na-jaar mee beleggen met een professional, zonder dat ze steeds de hele aandelenportefeuille hoeven om te gooien.

Aandelen zijn inmiddels bij uitstek het beleggingssegment waarbij particulieren in individuele bedrijven kunnen beleggen, meent Beijersbergen. ,,Twaalf tot vijftien bedrijven bieden inmiddels een goede spreiding. Dat kan al vanaf een paar duizend euro. In 1995 had ik dat nooit gezegd, maar inmiddels liggen de transactiekosten een stuk lager.”

'Beleggen kun je zelf, Tips & Tricks 2016' (€14,95)