Nieuws/Financieel
483461
Financieel

'Focus op uitvoer en ingrepen BAM '

AMSTERDAM (AFN) - Analisten van Rabobank en KBC kijken donderdag bij de handelsupdate van BAM vooral naar mededelingen van de bouwer over de uitvoer van projecten en de voortgang van verbeterprogramma's. BAM, dat die dag rond 8.00 uur met een persbericht komt, streeft naar een verlaging van het werkkapitaal met 300 miljoen euro en 100 miljoen euro aan kostenbesparingen.

BAM heeft nog ruim 2 miljard euro aan klussen uit het verleden in portefeuille, die tegen te lage vergoedingen werden aangenomen. De afgelopen jaren leed BAM flinke verliezen op die klussen, waardoor de algemene winstgevendheid onder druk kwam.

Rabo denkt dat het nog wel tot 2017 duurt voordat de onderkant van de 'traditionele' winstmarge voor belasting van 2 à 4 procent binnen bereikt komt. ,,Een positieve noot is dat de halfjaarcijfers aangaven dat BAM op schema ligt met zijn doelstellingen voor het werkkapitaal en de kosten.'' De bank handhaaft zijn 'conviction buy' en het koersdoel van 6 euro.

Betere resultaten

KBC verwacht dat BAM zijn resultaten in de afgelopen maanden heeft verbeterd, ondanks nog altijd uitdagende omstandigheden in de Belgische inframarkt en de niet-residentiële Nederlandse bouwmarkt. De aanjagers voor de koers van BAM in de komende jaren zijn volgens de Belgische bank een verhoogde kwaliteit van het orderboek door het verbeterde inschrijvingsproces, het 'uit de boeken lopen' van probleemprojecten en profijt van de kostenbesparingen vanaf 2016.

De ramingen voor de winst voor belasting liggen ver uiteen. Rabo gaat uit van 24 miljoen euro, KBC houdt het op 15 miljoen euro, waar de consensus volgens de bank 20,7 miljoen euro is. De omvang van het orderboek wordt door beide banken geraamd op circa 11 miljard euro.