Nieuws/Financieel
483470
Financieel

'Rode cijfers Arcelor op dalende omzet'

AMSTERDAM (AFN) - ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal een nettoverlies geboekt op een omzet die lager was dan een jaar eerder. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die de staalproducent vrijdag voorbeurs presenteert.

De marktvorsers voorzien gemiddeld een omzet van 16,2 miljard dollar voor het derde kwartaal. Dat zou 19 procent minder zijn dan een jaar eerder. Onder de streep ontstond naar verwachting een nettoverlies van 0,11 dollar per aandeel, tegen een winst van 0,01 dollar per aandeel in het derde kwartaal van 2014. Het bedrijfsresultaat (ebitda) zakte volgens de analisten naar 1,36 miljard dollar, tegen 1,9 miljard dollar een jaar geleden.

ArcelorMittal hield bij de presentatie van de halfjaarcijfers, eind juli, nog vast aan de winstverwachting voor dit jaar. Die gaat uit van een ebitda van 6 à 7 miljard dollar in 2015. Topman Lakshmi Mittal wees destijds in een toelichting op de aanhoudende druk op zowel de prijs van ijzererts als staal. Positief bleven volgens hem de ontwikkelingen in Europa, waar de ebitdamarge verbeterde. De prognose voor het investeringsniveau bleef gehandhaafd op circa 3 miljard dollar.

Het concern voorspelde eind juli dat het wereldwijde gebruik van staal dit jaar niet toeneemt. Groei in Europa wordt daarbij waarschijnlijk tenietgedaan door een krimpende vraag in China en de Verenigde Staten.