Nieuws/Financieel
483520
Financieel

Boodschappenlijstje 'eindejaarsfondsen'

Het Damrak maakt zich op voor een eindejaarsrally, althans zo lijkt het. De AEX kan de 510-passage bereiken, maar welke fondsen kunnen hiertoe een bijdrage leveren? Welke AEX- en AMX-fondsen krijgen volgens mijn Dashboard Beleggen het predicaat 'eindejaarsfonds'? Ik presenteer gaarne mijn boodschappenlijstje met potentiële koopkandidaten.  

AEX Maand Marktlens ziet 510

Hoe kom ik tot de uitspraak dat de AEX naar 510 kan opstomen? Ik consulteer hiertoe mijn Maand Marktlens, die haarscherp in beeld brengt hoe de technische conditie is van onze beursbarometer op de lange termijn. In onderstaande figuur staat de AEX maandchart afgebeeld met de voor vele lezers de bekende marktlenscomponenten (klik hier voor een vergroting).

 

Sta mij toe in telegramstijl de belangrijkste bevindingen en conclusies met u te delen. Dat er sprake is van een positieve ondertoon, moge duidelijk zijn. Het was recent wel even spannend, toen de AEX rap onderuit ging tot krap 402. Maar de val werd keurig opgevangen door de 55 SMA lijn, mijn favoriete trendmeter, begrijpt u nu waarom?

Thans zijn er witte candles in de maak en veert de RSI op vanaf de 50-lijn. Drie uit vier positieve metingen. Alleen de swingteller nog in een plusstand (mogelijk in december) en alle marktlenscomponenten staan op groen. Het is ook duidelijk dat op 510+ een zware beer ligt te wachten. Dus eerst maar eens ten aanval richting 510, daarboven komt 564 in beeld. Onder de bodysteun op 420 kunnen de bulls het vergeten, dan zal de berendruk terugkeren.

Selectiecriteria

Er zijn al best veel fondsen die sterk aantrekken in hun uptrend of als sterke rebound in de downtrend. Deze titels leveren al een bijdrage aan de huidige AEX-rally. Het gaat nu om de treinen die net zijn vertrokken of dit binnenkort van plan zijn, begrijpt u?

Welke selectiecriteria zijn er dan? Welnu, ik pas het systeem van de 3 M’s toe, te weten Methode, Money Management en Mindset. De Methode is die van het Dashboard Beleggen met een viertal spelregels. De weekcandles moeten wit zijn, koersvorming boven de 55 SMA lijn, swingteller in een beginnende plusstand en de RSI boven de 50-lijn en nog niet op OB terrein.

Wat betreft Money Management hanteer ik een Risico/Reward (R/R) verhouding van 1:3. Je moet dus 3x meer kunnen winnen in vergelijking met het mogelijke verlies. Een 'rijdende trein' is wat dat betreft geen ideale instapkans, nietwaar? Rustig op het perron instappen, dus bij steunlijn en/of sleepkabel, is veel handiger. Met Mindset wordt bedoeld dat je voldoende besef hebt hoe je het spel moet spelen en dit dan ook doet. Netjes volgens het spoorboekje te werk gaan bespaart een hoop ellende, maar dat weet u natuurlijk al lang.

Voorbeeld eindejaarsfonds

Het lijkt mij raadzaam een voorbeeld te presenteren van een eindejaarskandidaat om de hiervoor genoemde selectiecriteria inzichtelijk te maken. En dan valt mijn oog op de weekchart van Randstad (klik hier voor een vergroting).

 

Kijkt u met mij mee naar de witte candles boven de opkrullende gemiddeldelijn, de swingteller staat op +2 en heeft dus nog ruimte tot +9, mits de koers verder wegloopt van de sleepkabel. De RSI staat op moment van schrijven fractioneel boven de 50-lijn, een magere prestatie, iets meer afstand is gewenst.

U ziet dat de koers mag terugvallen tot de groene steunlijn en tevens gemiddeldelijn zo rond €50,25, zonder dat de trend in gevaar komt. U ziet eveneens de rode streep op afgerond €65,00, een haalbaar koersdoel, nietwaar? De stieren zijn daar al een keer geweest.

Al met al een uitstekende risico/reward-verhouding als je vanaf de huidige koers op €54,00 circa €3,75 kunt verliezen (denk aan de Mindset), maar bijna €11,00 kunt winnen. De bodemstampers zijn actief, nu mogen de aanjagers aanhaken.

Boodschappenlijstje

Ik heb de AEX- en AMX-weekcharts voor u bekeken op basis van genoemde criteria en selecteer de volgende kanshebbers. AkzoNobel staat er uitstekend bij, kan van €63 naar €71 en €75. Boskalis noem ik als kanshebber, kan naar krap €49. ING twijfelt nu rond de €13,00 maar met een beetje wil zit €16,00 in het vat.

ASML is al rap op weg, de trein rijdt al, mag door naar €90, daarboven stappen trendvolgers in. KPN staat midden in het speelveld tussen €3,00-€3,66 met de intentie richting het noorden op te stomen; de R/R is minder fraai, dat moet gezegd worden. Philips doet het uitstekend en kan door naar €26,00 tot €28,00. Air France KLM is bezig met de voorbereiding voor een nieuwe weekly uptrend, boven €7,10 zijn de stieren los. Dit geldt ook voor Besi, dat boven €21,00 een stijgende trend zal beginnen.

TA-coaching

U ziet, ik meld fondsen die al aardig op weg zijn in hun uptrend met nog voldoende opwaarts potentieel, fondsen die aan de vooravond staan van mooie rally’s en fondsen die bijna koopwaardig zijn.

Om nog even in spoorwegtermen te blijven, de rails ligt er veelal, de trein is wellicht al vertrokken of moet nog binnenkomen op het station. Er zijn altijd kansen om in- en uit te stappen. Ik begeleid u als TA-conducteur daarbij, onder andere met vele dagelijkse Twitter-berichten onder de naam TheDailyTurbo. Kijk maar eens of deze TA-coaching iets voor u is, succes!

Disclaimer:

Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas Markets (www.bnpparibasmarkets.nl).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.