Nieuws/Financieel
483529
Financieel

Topzone Wall Street bereikt

De indices presteren goed en zijn onderweg naar nieuwe toppen. Vooral op Wall Street zien we dat duidelijk want de S&P500 heeft nog slechts 1% te gaan. De Dow Jones moet nog 2% omhoog, net als de Nasdaq trouwens.

Het lijkt dan ook voor de hand liggend dat men dit niet aan zich voorbij zal laten gaan. Partijen draaien trouwens weer hun posities op de indices voor 2015 waardoor er toch nog een eindejaarsrally in kan zitten met nieuwe toppen op Wall Street. Eerst moet de zware weerstand nog worden doorbroken, en dat die zwaar is kan iedereen zien op de grafiek (zie onder). De topzone bestaat nu uit 5 toppen bij de S&P500 waarvan de eerste werd gemaakt in februari rond de 2120 punten.

Bij de AEX gaat het ook stapje voor stapje vooruit, de index staat nu rond de 467 maar vanmorgen komt daar nog een puntje of 2-3 bij, waardoor de 470 al op de borden kan komen vandaag. Doel is de 472-473 waar het 200-MA (moving average, ofwel het 200 daags-voortschrijdend gemiddelde, red.) wacht, dan moeten we zien of de AEX sterk genoeg blijft om verder op te klimmen richting de jaartop tussen de 500 en de 510 punten.

Vandaag kunnen enkele zwaargewichten meewerken, de cijfers van ING waren beter dan verwacht en door de oplopende olieprijs kan Shell verder omhoog.

Deze week is het ook wachten op de cijfers over de werkgelegenheid in de VS, daar kan een rentestap van afhangen en mogelijk zelfs nog in december als de cijfers de verwachtingen overtreffen. De Federal Reserve gaf al aan vooral naar de werkgelegenheid te kijken daarvoor.

Technisch blok:

Bij de indices op Wall Street lijkt alles duidelijk, de top moet gehaald worden om er ten minste een nieuwe test te maken. Wat er daarna gaat gebeuren valt nog te bezien. Wel is het zo dat in de technische analyse bekendstaat dat hoe vaker je naar een top toeklimt na een correctie, des te groter de kans wordt om er door te breken.

Nu testen de S&P500 en de Dow Jones al voor de 5e en 4e keer die topzone, zodat we alvast kunnen hopen op wat vuurwerk later deze maand of tegen het einde van het jaar. Alledrie de indices staan weer ruim boven hun 200-daags gemiddelde en dat is natuurlijk positief, de rebound was sterk en snel vanaf de bodems, hetgeen ik niet had verwacht enkele weken geleden.

S&P500:

Dow Jones-index:

Nasdaq:

Bij de AEX gaan we naar het 200-daags gemiddelde ofwel de zone 472-473 toe nu, breekt de index daarboven dan ligt de weg open naar de 500-510 punten. Eerst maar eens kijken of het lukt om door te breken vandaag of later deze week. Steun voor de AEX nu rond de 464 en de 458.

 

Bij de DAX gaat het ook prima, de 11.100 is daar zeer belangrijk nu want daar zien we 2 weerstanden samen komen. Eerst de lijn over de toppen en meteen ook het 200-daags gemiddelde. Als de DAX weet af te sluiten boven deze weerstand dan kan er snel nog behoorlijk wat bijkomen. Steun nu de 10.850 en de 10.750 punten.

 

Euro:

De euro verzwakt verder en staat vanmorgen onder de $1,10. Eigenlijk niet zo best, want die $1,10 was en is eigenlijk nog een behoorlijk belangrijke steun. Doordat de ECB aangaf bereid te zijn om nog meer obligaties op te kopen komt er druk op de munt te staan, waardoor de euro wegzakt. Wel speelt de euro nu met die $1,09-$1,10-zone. Er is nog wat hoop dat de munt wat gaat consolideren.

Vrijdag komen er cijfers over de werkgelegenheid in de VS, zijn die goed of veel beter dan verwacht dan kan de dollar nog wat sterker worden waardoor de euro verder terug moet. Aan de andere kant: mocht het tegenvallen vrijdag dan staat er snel 1 a 2 cent bij waardoor de $1,11 weer in beeld komt. U raadt het al, de cijfers worden belangrijk vrijdag rond 14:30 uur.

Olie:

De olie is met een come back bezig nu, de Brent geraakt boven de $50 en kan eerst de $52 en later de dubbele top rond de $54 op gaan zoeken. Steun nu de $48-$49 en de $46. Wel ben ik benieuwd wat er nu rond die topzone gaat gebeuren, de opzet ziet er in feite goed uit waardoor er mogelijk een uitbraak kan volgen daarna. Eerst even de komende dagen afwachten.

Guy Boscart, market timer & technisch analist

Oprichter en eigenaar van de beurswebsite www.usmarkets.nl

We nemen onze tijd en hebben geduld in deze markt die gevaarlijk blijft. Uiteraard blijf ik zoeken naar kansen en die gaan er zeker opnieuw komen. Vorige week hebben we toch alweer goed kunnen scoren met enkele longposities op de AEX, de DAX en de S&P500, in deze markt moet je op tijd winst nemen hetgeen we ook voor onze leden doen.

Om mee te doen via onze adviesdiensten kunt u naar deze link gaan en u eventueel inschrijven voor een abonnement naar keuze. Daar kunt u alle overzichten zien in detail met de behaalde resultaten.