Nieuws/Financieel
483565
Financieel

'Strategie-update DSM niet spannend'

AMSTERDAM (AFN) - De strategie-update waar speciaalchemiebedrijf DSM woensdag mee kwam is ,,niet zo spannend'', aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen. DSM mikt op een toename van het bedrijfsresultaat (ebitda) met een hoog enkelcijferig percentage in de komende drie jaar en een toename van het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (roce) met een hoog dubbelcijferig aantal basispunten per jaar.

De ebitda-prognose is volgens Van Beek in lijn met de verwachtingen. De marktvorser had liever een uitsplitsing van de doelstellingen gezien voor de onderdelen Nutrition en Performance Materials, waarvoor wel besparingsdoelstellingen werden gegeven. Ook had Van Beek beantwoord willen zien hoe DSM de 'B2C'-markt wil aanpakken.

De komende drie jaar wil DSM de kosten bij Nutrition en Performance Materials in totaal met 250 tot 300 miljoen euro terugdringen, waarvan de helft door middel van eerder aangekondigde ingrepen. De rest moet komen uit een nieuw programma bij de voedingsmiddelendivisie.

Uit joint ventures

DSM gaf verder aan op termijn uit joint ventures te zullen stappen, waarbij het volgens Van Beek vooral zal gaan om de samenwerking met Patheon. ,,DSM heeft een minderheidsbelang en Patheon wil naar de beurs. Door er uit te stappen komt er geld vrij om te investeren in groei''.

De Belgische bank KBC wees er op dat DSM vorig jaar de samenwerking met Patheon een waarde toedichtte van 1 miljard euro. KBC zag evenmin verrassingen in het bericht, hoewel het besparingsdoel wat hoger is dan voorzien. De bank blijft gecharmeerd van DSM ondanks de ,,tegenwind'' voor Nutrition, dat kampt met lage vitamineprijzen, een sterke Zwitserse frank en een zwakke Amerikaanse markt voor voedingssupplementen. KBC handhaaft dan ook zijn accumulate-advies en her koersdoel van 57 euro.

Niet onder de indruk

Rabobank is evenmin onder de indruk van de update, hoewel het totale besparingsdoel volgens de bank hoger is dan verwacht. ,,De doelstellingen voor ebitda en roce zijn niet zo indrukwekkend'', aldus de bank. De consensus voor het bedrijfsresultaat is al een toename van 9 procent per jaar voor de periode 2016 tot en met 2019, terwijl de roce voor Nutrition is gedaald tot 8 procent en voor Performance Materials tot 11 procent.

DSM noteerde om 09.45 uur 0,7 procent lager op 49,60 euro.