Nieuws/Financieel
483579
Financieel

'Infra blijft zorgenkindje Heijmans'

AMSTERDAM (AFN) - Bouwer Heijmans kampt met grote onzekerheid bij de divisie infrastructuur. Dat stellen analisten woensdag in rapporten over de onderneming.

Heijmans zag in derde kwartaal verdere verbetering bij de woningbouw, maar bij het onderdeel Infra stond de omzet nog altijd onder druk door aanhoudende verliezen bij vijf tot tien grotere projecten die in eerdere jaren zijn aangenomen. Het bedrijf verwacht dat infra dit jaar een stevig drukkend effect zal hebben op het resultaat. Vanwege onzekerheden over lopende discussies met opdrachtgevers op een aantal projecten kon het echter geen concretere prognose geven.

De Belgische bank KBC denkt dat het enige tijd zal duren voordat de aangekondigde maatregelen, zoals bezuinigingen en het optimaliseren van het risico- en rendementsprofiel van nieuwe projecten, valt af te lezen in de resultaten. Tot ,,stevigere indicaties" voor structureel herstel van de winstgevendheid en de kasstromen aanwezig zijn, adviseert de bank aan de zijlijn te blijven staan.

Hoog risicoprofiel

Volgens Rabo heeft Heijmans een zeer hoog risicoprofiel. De bank stelt dat een verwaterende aandelenemissie niet kan worden uitgesloten als de verliezen bij Infra blijven aanhouden. Daarbij is Rabo benieuwd of Heijmans de omvang en de vaardigheid heeft om grote complexe infrastructurele projecten uit te voeren.

KBC handhaafde zijn 'hold'-advies met een koersdoel van 6,50 euro. Rabobank herziet momenteel zijn waardering en advies voor het bedrijf. Het aandeel Heijmans stond woensdag omstreeks 09.30 uur 3,5 procent hoger op 8,25 euro.