Nieuws/Financieel
483588
Financieel

Familiebedrijven laten de crisis achter zich

Naarden - Familiebedrijven in Nederland hebben de crisis grotendeels achter zich gelaten. Vooral zij die internationaal actief zijn, hebben het afgelopen jaar zwarte cijfers geschreven.

Dat concludeert Maarten Vijverberg van adviesbureau Clifton Finance in een onderzoek onder ruim 300 familiebedrijven in ons land. „In 2014 werd voor het eerst met de dalende omzet en margetrend gebroken. Die groei lijkt zich ook voort te zetten.”

Over de grens

De gemiddelde omzet van de Nederlandse familiebedrijven daalde in 2013 nog met 2,5%, maar in 2014 keerder de trend met een plus 3,1%.

Wat in Vijverbergs onderzoek opvalt, is dat de sectoren die weinig zakendoen over de landsgrenzen achterblijven, of de marges zelfs nog verder zien afkalven. Retail en automotive zijn, naast enkele productiebedrijven, dan ook de slechtste jongetjes van de klas. In totaal is ongeveer twee derde van de familiebedrijven in ons land in meer of mindere mate actief over de grens.

Bouwsector

De agrarische sector, de voedingsmiddelenindustrie en zelfs de bouw- en installatiesector groeien voor het eerst sinds 2010 weer overtuigend. Eén van de illustraties van die internationale groei is volgens Vijverbergs onderzoek Koninklijke Boon, de fabrikant van elektronische toegangsdeuren, die hij onder de bouwsector meetelt.

Boon zag de omzet in 2014 met 11,82% stijgen en profiteert sterk van een internationale vraag naar zijn producten. Het bedrijf uit Edam opende bovendien in 2015 nieuwe kantoren in Milaan en Sydney.

Lees het hele verhaal in DFT Avond: Nu komt de bedrijfsoverdracht weer in beeld