Nieuws/Financieel
483597
Financieel

‘Positief begin voor AEX’

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent woensdag waarschijnlijk hoger. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen positief beginnen. Op Beursplein 5 verwerken beleggers de kwartaalberichten van ING, NN, Wolters Kluwer en Heijmans.

,,De beurzen lijken in de plus te gaan openen in navolging van de positieve stemming in Azië. Het wordt een drukke dag met veel bedrijfsresultaten en economische cijfers. In China bleek dat de bedrijvigheid in de dienstensector sterker dan verwacht is toegenomen en later op de dag komen ook de cijfers over de Europese en Amerikaanse dienstensectoren naar buiten", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Volgens de marktkenner wordt tevens uitgekeken naar het banencijfer van de Amerikaanse salarisstrookverwerker ADP en toespraken van ECB-president Mario Draghi en Fed-voorzitter Janet Yellen.

ING

ING zag de kwartaalwinst met bijna 15 procent stijgen. Inkomsten uit het belang in de voormalige verzekeringsdochter NN Group (Nationale-Nederlanden) stuwden het resultaat, terwijl ook de winst uit het bankbedrijf steeg.

NN Group boekte in het afgelopen kwartaal minder winst dan een jaar eerder. Wel verdubbelde de operationele winst uit voortgezette activiteiten bijna. Topman Lard Friese sprak van solide resultaten.

Heijmans

Bouwbedrijf Heijmans stelde in het derde kwartaal een verdere verbetering bij de woningbouw te zien, maar bij het onderdeel infra staat de omzet nog altijd onder druk. Informatieleverancier Wolters Kluwer hield vast aan de verwachtingen voor dit jaar.

Het Belgische logistieke vastgoedfonds WDP liet weten naast zijn beursnotering in Brussel er ook een in Amsterdam te willen. Waarschijnlijk wordt de tweede beursnotering van de onderneming op 18 november effectief.

Azië

De aandelenmarkten in het Verre Oosten stonden woensdag in het groen. In Tokio sloot de Nikkei 1,3 procent hoger. De stemming werd gesteund door succesvolle beursdebuten van Japan Post Holdings en zijn twee financiële divisies Japan Post Bank en Japan Post Insurance. Naar de wereldwijd grootste beursgang van het jaar werd lang uitgekeken.

De Hang Seng-index in Hongkong en de Chinese Shenzhen-beurs stegen ruim 2 en 3 procent na een bericht op de website van de Chinese centrale bank dat de handelsverbinding tussen beide beurzen dit jaar tot stand wordt gebracht. De centrale bank bevestigde later echter dat het om een oud bericht ging en de beurs in Hongkong meldde dat de handelsverbinding nog altijd dient te worden goedgekeurd.

Beurzen

De effectenbeurzen in New York gingen dinsdag met winsten de handel uit. De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 17.918,15 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent tot 2109,79 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,4 procent tot 5145,13 punten.

De Europese beurzen lieten eerder op de dag een gemengd beeld zien. De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,5 procent hoger op 466,85 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 695,09 punten, door een fors koersverlies van PostNL. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 0,4 procent. De DAX in Frankfurt sloot onveranderd.

De euro noteerde woensdag voorbeurs op 1,0934 dollar, tegen 1,0952 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 47,81 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,3 procent tot 50,38 dollar per vat.