Nieuws/Financieel
483655
Financieel

Kans op quitte voor Dijsselbloem groeit

DEN HAAG - Er bestaat een reële kans dat de Nederlandse schatkist amper of zelfs geen verlies draait op de overheidssteun die tijdens de financiële crisis is uitgegeven.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Financiën en een rekensom van De Financiële Telegraaf. Na het optellen van alle kosten die sinds 2008 zijn gemaakt om banken en verzekeraars niet om te laten vallen, staat er na het aftrekken van alle opbrengsten via rente, premies en dividenduitkeringen van genationaliseerde instellingen nu een dikke winst van maar liefst €4,298 miljard onder aan de streep.

Dit cijfer is echter nog verre van compleet, omdat de in totaal €28 miljard aan kosten voor de nationalisatie van de Fortisonderdelen ABN Amro, ASR en RFS Holdings hierin niet zijn meegenomen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën meldde de Tweede Kamer onlangs dat hij verwacht dat de deze maand geplande beursgang van ABN Amro €15 miljard zal opleveren. De bankleiding rekent op €16 miljard, zo meldde persbureau Bloomberg gisteren.

Als de €28 miljard van de nationalisatie van de drie Fortisonderdelen worden afgetrokken van de €4,3 miljard winst uit de crisisinterventie en de €16 miljard die de beursgang van ABN Amro in het meest positieve geval kan opleveren, blijft er een verlies van €7,7 miljard over.

Maar ook dit negatieve cijfer is dan nog niet compleet. Sowieso blijft er de komende jaren nog geld in de staatskas stromen via dividenduitkering en betaalde rente, omdat het overheidsaandeel in ABN Amro over langere termijn wordt afgebouwd.

Daarnaast moet nog een besluit genomen worden over de verkoop of beursgang van SNS Bank en verzekeraar ASR, gaat de voormalige ‘bad bank’ Propertize in de verkoop en moet het belang in RFS Holdings worden afgebouwd. En ook voor de deze instellingen gaan ondertussen de betalingen van dividend en rente aan de schatkist door.

Het ministerie wil nog niet vooruitlopen op het uiteindelijke saldo van alle crisismaatregelen om de financiële instellingen van de ondergang te redden. „Dit hangt onder meer af van de toekomstige verkoopopbrengst van de financiële instellingen. Deze opbrengsten worden dan verrekend met de historische aanschafwaarde en het saldo wordt ten gunste of ten laste van het resultaat gebracht”, luidt de officiële verklaring.

Wel klinkt er in Den Haag langzaam ook een positief geluid door over een afloop met zo min mogelijk pijn en mogelijk zelfs een pijnloze: „Bovendien zullen er, zolang deze financiële instellingen helemaal of gedeeltelijk in staatshanden zijn, kosten (rente) worden gemaakt en opbrengsten (dividenden) worden gerealiseerd.”

Een parlementaire enquêtecommissie Financieel Stelsel oordeelde twee jaar geleden in een eindrapport dat de toenmalige minister Wouter Bos van Financiën te veel had neergelegd voor ABN Amro en Fortis Bank Nederland. De nationalisatie werd weliswaar ‘noodzakelijk’ genoemd voor de financiële stabiliteit in Nederland, maar de prijs was gezien de waarde van de banken ‘bijzonder riant’. Bos is altijd achter zijn prijs die voor Fortis/ABN Amro is neergelegd blijven staan.