Nieuws/Financieel
483667
Financieel

Tamme sessie AEX, blauw oog PostNL

Amsterdam - De Amsterdamse beurs maakte er dinsdag een tamme sessie van. Bij gebrek aan richtinggevend nieuws kabbelde de graadmeter een beetje door de dag. Individuele aandelen zorgden echter wél voor vuurwerk. Zo kregen PostNL (-20%) en Fagron (-12%) een opdoffer te verwerken.

De AEX-index eindigde 0,5% hoger op 466,85 punten. De graadmeter maakte bepaald geen wilde rit door de handelsdag: de laagste koers was 464 en de slotstand was ook meteen de hoogste koers. Een bandbreedte van nog geen drie punten dus. De Midkap-index zakte 0,8% naar 695,09 punten.

Elders in Europa schommelden de beurzen eveneens rond de slotstanden van maandag. Frankfurt sloot onveranderd, Parijs en Londen wonnen respectievelijk 0,4% en 0,3%.

In Londen kreeg Standard Chartered een opdoffer: min 7,1%. Het bedrijf kondigde vanmorgen aan dat het 15.000 banen gaat schrappen en bovendien dik €4,6 miljard wil ophalen met een aandelenemissie. UBS werd 4,2% lager gezet, omdat de Zwitserse bank langer tijd nodig heeft voor het behalen van zijn rendementsdoel.

Enige steun kwam vanuit China. President Xi Jinping meldde dat de economische groei in de komende vijf jaar niet onder de 6,5% mag uitkomen.

Sinds gisteren hebben de graadmeters in de VS de verliezen die ze afgelopen zomer opliepen door Chinese zorgen weer helemaal weggepoetst. Maar vanmiddag deed Wall Street het even rustig aan, al kropen beleggers in de loop van de handelsdag iets meer uit hun schulp. Rond de slotbel in Amsterdam stond de S&P500 0,2% hoger, terwijl de Dow Jones-index 0,5% hoger koerste.

Het cijfer over de fabrieksorders in de VS betekende een kleine domper. Het aantal orders is in september met 1% gedaald ten opzichte van augustus, waar economen op een daling met 0,9% hadden gerekend. Aan de andere kant rapporteerden de Amerikaanse autobouwers General Motors en Ford prima verkoopplussen over de maand oktober.

'Dobberen naar banenrapport'

„Het is een overgangsdagje, een beetje flauwe handel”, zei hoofdeconoom Luc Aben (Van Lanschot Bankiers). Eigenlijk wel in lijn met het kwartaalcijferseizoen, zegt Aben. „De bedrijfscijfers... je wordt er niet echt warm van, maar ook niet koud. Als ik er één les uit heb getrokken, is dat dat de zorgen en soms wel paniek om een verslechterend economisch plaatje wereldwijd van afgelopen zomer niet zijn terug te zien in de kwartaalcijfers.”

Aben vervolgt: „Op sommige dagen kreeg je de indruk dat beleggers dachten dat de wereldeconomie helemaal was stilgevallen. Inmiddels is de redelijkheid weer teruggekeerd op de markten, en de bedrijfscijfers hebben aangetoond dat dat terecht is.”

„Het dobbert een beetje voort”, zei marktanalist Tycho Schaaf (Lynx) aan het begin van de middag. „In Europa is het beeld enigszins verdeeld, en de AEX steekt licht positief af, vooral dankzij DSM en Shell. Wat enigszins helpt is dat de euro opnieuw zwakker is geworden, dat helpt de Europese export natuurlijk.”

Maar verder is het toch afwachten op het belangrijke banenrapport dat vrijdag uit de VS komt, zegt Schaaf. „Het is misschien een beetje vroeg om daar nu al naar te verwijzen, maar ik zie in de tussentijd geen impulsen voorbij komen die de markten heel erg in beweging kunnen gaan zetten. Als er vrijdag een goed cijfer uit de bus komt, denk ik niet dat de Federal Reserve nog om een renteverhoging heen kan.”

Goed nieuws is goed nieuws

De markt begint daar ook steeds meer van overtuigd te raken, zegt de Lynx-analist. „Sinds de Fed de deur naar een renteverhoging in december heeft opengezet, zijn goud en zilver bijvoorbeeld zwak gestemd.” Bij oplopende rentes zijn die edelmetalen in de regel minder in trek, omdat die beleggingen geen bescherming bieden tegen inflatie.

Schaaf denkt ook dat een renteverhoging inmiddels positief opgepakt zal worden door de markt. Terwijl de afgelopen maanden vooral ’goed nieuws slecht nieuws’ was, omdat goede macrocijfers een renteverhoging dichterbij zouden brengen. „Door de uitlatingen van de Fed houdt de markt nu rekening met een renteverhoging. Maar het schrikt duidelijk niet af: de S&P500 is inmiddels weer in de buurt van de piek van eerder dit jaar.”

Goed nieuws is dus goed nieuws. „De markten zijn optimistisch, en ik denk niet dat een renteverhoging zal leiden tot een enorme verslechtering van het sentiment”, zegt Schaaf. „De verhoging zal misschien zelfs eerder een positieve invloed hebben.”

Aben mikt wat een renteverhoging in de VS betreft eerder op begin volgend jaar. Hij verwacht ook een ’ietsje ontgoochelend’ banenrapport komende vrijdag. „Over de laatste drie maanden is de gemiddelde banencreatie 167.000 geweest. Er moet wel een hele sterke ommekeer plaatsvinden om dat gemiddelde weer snel boven de 200.000 te brengen. Ik zie momenteel op macro-economisch vlak weinig gebeuren wat dat zou kunnen bewerkstelligen.”

'Feestje van centrale bankiers'

De Van Lanschot-econoom denkt ook dat de verwachtingen van de Fed na komende vrijdag wat minder ’hooggespannen’ zullen zijn. „De VS zijn ook geen eiland op de financiële zee. De Fed heeft te maken met andere centrale banken die alleen maar gericht zijn op verdere versoepeling en verruiming, of in ieder geval daar héél sterk op hinten. Je hebt de uitlatingen van Mario Draghi gehad. Japan heeft dan nu wel even zijn kruit droog gehouden, maar China heeft ook al stappen gezet.”

Aben wijst erop dat de aansterkende dollar „ook al een bepaald monetair verkrappend effect heeft gehad”. „En die sterke dollar heeft ook al een bepaalde negatieve invloed gehad op het Amerikaanse bedrijfsleven. Eigenlijk zie ik op dit moment maar één reden waarom de Fed al in december de rente zou verhogen: alleen om zichzelf extra beleidsruimte te geven. Maar dat zou ik een behoorlijk zwak argument vinden. Wel moet gezegd: als het banencijfer komende vrijdag aangeeft dat de arbeidsmarkt plots een hele andere richting in is geslagen, dan wordt het een ander verhaal. Maar dat denk ik dus niet.”

In elk geval zullen de drijvende krachten voor de markt de komende maanden waarschijnlijk niet veranderen, beaamt Aben. „Het is de afgelopen tijd een macro- en ’centralebankiersfeestje’ geweest, en de macrocijfers en centrale bankiers zullen ook de komende tijd wel het spel blijven bepalen. Maar ik ben daar wel redelijk positief over. De kans op een eindejaarsrally voor aandelen schat ik - zogezegd - voorlopig aan de positieve kant van het fifty/fifty-spectrum.”

Arcelor en Altice gewild

Bij de Nederlandse hoofdfondsen ging staalreus ArcelorMittal aan kop met een winst van 4% op €5,49. Kabelaar Altice volgde met 3,9% winst op €17,06. Zowel ING als Rabobank verlaagde zijn koersdoel naar €28 onder handhaving van het koopadvies. ING meent dat de zorgen in de markt over de schuldpositie van de kabelmaatschappij overtrokken zijn en constateert een verbetering in de omzetontwikkeling.

Speciaalchemiebedrijf DSM won 2,1% op €49,96, na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers. De Rabobank zag vooruitlopend op de analistendag morgen geen aanleiding om zijn houdadvies aan te passen.

Shell steeg 3,5% naar €24,88. De olie- en gasmaatschappij kondigde nieuwe reorganisatiemaatregelen aan.

Kunstmestproducent OCI pakte er 1,7% bij op €26,37. De Amerikaanse mededingingsautoriteit heeft ingestemd met de voorgenomen overname door branchegenoot CF Industries.

Vopak werd 1,3% hoger verhandeld en sloot op €37,04. KBC heeft het advies verhoogd van ’reduce’ naar ’houden’. Het koersdoel ging wel flink omlaag, van €44 naar €35, onder meer vanwege de verwachte lagere winsten in Azië.

Verzekeraar Aegon stond 0,3% lager op €5,73, ondanks een zetje in de rug van SNS Securities. De bank verhoogde het advies van ’houden’ naar ’kopen’. Het koersdoel werd opgeschroefd van €6 naar €6,60. Verder is Aegon door toezichthouder FSB op de lijst gezet van verzekeraars die ’too big too fail’ zijn. Dat zou kunnen betekenen dat Aegon te maken krijgt met strengere kapitaaleisen, maar dat staat nog niet vast.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco stond stijf onderaan in de AEX, met een min van 2,7% op €247,15. Rond het bedrijf zelf was geen nieuws, maar het sentiment rond vastgoed was niet al te best op de Europese beurzen. Dat had te maken met de verkoop door BNP Paribas van een groot pakket aandelen in het Franse vastgoedfonds Klépierre. BNP verkocht het resterende belang van 6,5% tegen een flinke korting. Klépierre, na de overname van het Nederlandse Corio nog altijd genoteerd op de lokale markt in Amsterdam, stond 3,5% lager op €41,495.

Tikken Fagron en PostNL

In de Midkap zakte PostNL 20,3% naar €2,91, in reactie op de zeer teleurstellende prognose voor 2016. Maandag kregen de kwartaalcijfers van het postbedrijf al een slechte ontvangst.

De koers van Fagron raakte halverwege de middag bij hoge handelsvolumes in een vrije val. Op Twitter gonsde het van de geruchten over de plotselinge koersval. Uiteindelijk bleek een negatief rapport van Kempen de aanzet te hebben gegeven voor de koersval. De koers schoot even tot wel 25% omlaag, maar bracht dat verlies daarna weer terug. Het aandeel sloot uiteindelijk 11,8% lager op €21 rond.

Vastned stond 2,2% in het rood op €43,32. Het vastgoedfonds heeft in het derde kwartaal de bezettingsgraad op peil weten te houden in vergelijking met vorig jaar, maar had wel tegenwind van de faillissementen van verschillende winkelketens.

Grootste winnaar bij de middelgrote fondsen was chipbedrijf Besi, waar beleggers 5,3% meer voor betaalden. Het aandeel sloot op €20,69.

Dankzij het goede sentiment rond oliefondsen had Fugro ook een goede dag met 5% winst op €18,09.

Smallcap Neways Electronics zakte 3% naar €8. De producent van elektronische componenten rapporteerde over het derde kwartaal een omzetgroei van 7%, maar dat kon beleggers niet bekoren.

Ordina klom 0,9% naar €1,13. De it-dienstverlener zag de omzet in het afgelopen kwartaal verder dalen en verhoogde in reactie hierop het besparingsdoel.

Bottelaar Refresco stond 0,9% in het groen en sloot op €14,99. SNS Securities verhoogde het beleggingsadvies voor het aandeel van ’reduce’ naar ’houden’, en stelde het koersdoel opwaarts bij van €12,12 naar €14,80. Volgens de bank is Refresco onder meer dichtbij een overname, waardoor de winst van het concern zal verbeteren.

Op de lokale markt ging Esperite 6,5% vooruit naar €2,16. Het stamcel- en geneticabedrijf rapporteerde een omzetgroei van 5% in het afgelopen kwartaal en toonde zich positief voor dit kwartaal.

Komen de aandelenbeurzen richting het einde van het jaar verder op stoom, of moeten beleggers even pas op de plaats maken? En welke aandelen zijn de toekomstige beursparels? Meer daarover in het DFT Online Seminar donderdagavond met Gökhan Erem en Cees Smit. Klik hier om in te schrijven.