Nieuws/Financieel
483689
Financieel

Goede maand autoverkopers VS

NEW YORK (AFN) - Oktober is een goede maand gebleken voor automakers in de Verenigde Staten. Onder meer Ford, General Motors (GM) en Fiat Chrysler wisten forse verkoopplussen te realiseren ten opzichte van een jaar eerder.

Ford wist 13 procent meer personenauto's aan de man te brengen. Bij Fiat Chrysler werden 15 procent meer auto's verkocht. Bij GM vielen de verkopen 16 procent hoger uit dan een jaar eerder.

Het Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler wist met de verkoop de verwachtingen te overtreffen. Analisten rekenden gemiddeld op een verkoopplus van 13 procent. Ook GM deed het beter dan verwacht. Analisten hielden rekening met een plus van 12 procent. Van Ford werd evenwel nog iets meer verwacht gelet op de 14 procent in de plus waarmee rekening werd gehouden.

Japanse fabrikanten

Naast Ford, GM en Fiat Chrysler deden ook de Japanse fabrikanten Nissan, Toyota en Honda het goed. Toyota slechtte afgelopen maand de barrière van 200.000 auto's, tegen 180.580 een jaar eerder. Nissan verkocht 13 procent meer auto's, waar rekening werd gehouden met een plus van krap 10 procent. En Honda boekte een plus van krap 9 procent, waarmee het iets beneden de verwachtingen presteerde.

Ook het geplaagde Volkswagen, dat kampt met de gevolgen van het dieselschandaal, wist in de VS iets meer auto's aan de man te brengen. De verkoopplus van 0,24 procent ten opzichte van een jaar eerder, viel echter in het niet bij die van de andere autoproducenten.

Volkswagen ligt onder vuur door gesjoemel met dieselmotoren. Door gebruik te maken van illegale software waren de dieselmotoren van Volkswagen tijdens laboratoriumproeven schoner dan in de praktijk het geval is. Volkswagen hangt in de Verenigde Staten een miljardenboete boven het hoofd vanwege het schandaal.