Nieuws/Financieel
483761
Financieel

Rotterdams Robeco gewild bij Zuid-Amerikaanse pensioenfonds

Het Rotterdamse Robeco-team is met zijn high yieldobligaties marktleider voor Zuid-Amerikaanse pensioenfondsen geworden. Bij lage rentes kiezen die fondsen voor de rendementen van de Coolsingel boven die van de agressieve Wall Street-reuzen.

Vooral de aanstelling in 2001 van Sander Bus als hoofdbeheerder bij het Robeco High Yield Bonds-fonds zorgde volgens onderzoeker Morningstar voor goed rendement. ,,Zowel in een bull- als bear-markt", zegt onderzoeker Niels Faassen.Met de huidige lage rentes lijken bedrijfsobligaties onverstandig. Als de onderliggende marktrente stijgt, voelen beleggers dat aan een dalende obligatiekoers.

Alternatief aandelen

Bovendien is de markt volatiel. Plots toenemende risico's zoals het afzwakkende China kunnen de risicopremie vergroten, de kredietwaardigheid van de lening verlagen en zo het rendement afromen. Aandelen lijken het beste alternatief.

,,Maar bij high yield obligaties liggen ook kansen omdat het accent veel meer op de rendementsspread ligt dan op de rente", zegt Bus. Die spread is de vergoeding voor het kredietrisico. Of praktisch gezien: het verschil in de yield van dit type obligaties tegenover staatsobligaties. ,,Daar zit ruimte." De spread beweegt anders dan het rentedeel van de obligatie. Bij een spread van Robeco's high yield van 6 tot 7% resteren ook bij een onrustige markt voldoende verdiensten, stelt Bus.

Europese bedrijven interessant

Het valutarisico is in dit fonds afgedekt naar euro's. Robeco kiest voor Europese boven Amerikaanse bedrijfsobligaties omdat de steun van de ECB nog zou doorzetten en Europese bedrijven nog kunnen groeien.,,Er zit bij Robeco veel in het vat", zegt Faassen van Morningstar. ,,Het rendement is goed, terwijl Robeco binnen de categorie high yield obligaties toch redelijk voorzichtig afsteekt."

Sectorgenoten verslagen

Sinds Bus vanaf de Coolsingel dit fonds leidt, scoort dat 1,51% per jaar beter dan sectorgenoten. In die sector is het relatief grote fonds van Robeco bovendien een van de goedkoopste.

,,Bij high yield is het spel: verliezers mijden. Daar doen we de hele dag onderzoek naar", aldus Bus. Zo ontliep Robeco de volatiele kralenrijger Valeant, dat instortte op de beurs, net als het ingezakte Altice. Bus: "Beide bedrijven kopen van alles, met gewaagde financiering. Ze beloven snel synergievoordelen. Maar wij moeten het met pro-forma-cijfers doen, voordat de overname is afgerond. Je kan niet zien hoe ze straks echt presteren. Daar blijven we van af."

Op de hoogte blijven van beleggingsfondsen? Kijk hier